Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ. Καρπενήσι, 12-6-2015

Σε απάντηση των όσων ανυπόστατα και ατεκμηρίωτα καταγγέλλει η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος περί κωλυσιεργίας του Δημάρχου Καρπενησίου, αναφέρουμε τα κάτωθι:
• Από τον Αύγουστο του 2012 ο Δήμος Καρπενησίου έχει εμπράκτως στηρίξει την σταθερή του θέση για την αποτροπή της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή. Το σύνολο των ενεργειών του παρουσιάστηκαν αναλυτικά στην 7η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27.4.2015 αλλά και στην Συνάντηση – Λαϊκή Συνέλευση στο Κρίκελο στις 26-4-2015, παρουσία εκπροσώπων της Κίνησης Πολιτών. Όπως είναι γνωστό και αναλυτικά εκτέθηκε, η έμπρακτη υποστήριξη του Δήμου Καρπενησίου περιλαμβάνει τόσο συγκεκριμένες Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, προς προώθηση πολιτικής επίλυσης του θέματος, όσο και ορισμό Δικηγόρων (με την ανάληψη σοβαρού οικονομικού κόστους για το Δήμο) για την δικαστική επίλυση της εγκατάστασης αιολικών πάρκων. (Αναλυτικό Υπόμνημα Ενεργειών στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης.4.2015).
• Τα ανωτέρω εκτέθηκαν επίσης, στην συνάντηση της 29ης Απριλίου στον Υπουργό κ. Λαφαζάνη και τους συνεργάτες του από τον Δήμαρχο κ. Σουλιώτη και τον Αντιδήμαρχο κ. Λάππα. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος στο πλαίσιο της συνάντησης έθεσαν στη διάθεση του Υπουργού το σύνολο των στοιχείων που έχει ο Δήμος Καρπενησίου, ενημέρωσαν τους συνεργάτες του για τα αναλυτικά [προσωπικά και επαγγελματικά] στοιχεία επικοινωνίας και δεσμεύτηκαν για άμεση ανταπόκριση με την παροχή των όποιων στοιχείων ζητηθούν.
• Ερωτούμε την Κίνηση Πολιτών που με τόση ευαισθησία καταγγέλλει το γνωμοδοτικό όργανο (ο Δήμος Καρπενησίου με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, παρέχει απλή γνώμη η οποία δεν δεσμεύει σε τίποτε τον Υπουργό), ότι κωλυσιεργεί με αποτέλεσμα το αποφασιστικό όργανο (ο Υπουργός έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα) να μην προβαίνει στις δέουσες ενέργειες (!), με ποια έγγραφη ή τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία μας ζήτησε το Υπουργείο μετά την συνάντηση της 29ης- Απριλίου να προσκομίσουμε στοιχεία και δεν το πράξαμε; Η απάντηση βέβαια είναι ότι ουδείς από το Υπουργείο ενόχλησε με ουδένα τρόπο το Δήμο Καρπενησίου και ποτέ δεν ζητήθηκε τίποτε.
• Προφορικά συζητήθηκε κατά την διάρκεια της ανωτέρω συνάντησης , η σύνταξη και υποβολή γεωλογικής μελέτης καθώς και τοπογραφική αποτύπωση των κατολισθητικών φαινομένων στην περιοχή Κοκκάλια. Ενημερώσαμε ότι στον Δήμο Καρπενησίου δεν διαθέτουμε γεωλόγο για τη σύνταξη γεωλογικής μελέτης και ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργείου για την αποστολή κλιμακίου του ΙΓΜΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Καρπενησίου είχε ήδη με το αρίθμ. 4066/13-3-15 έγγραφο προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με κοινοποίηση στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξηγήσει την αναγκαιότητα σύνταξης Μελετών Γεωλογικής Αναγνώρισης από το Ε.ΚΒ.Α.Α. /Ι.Γ.Μ.Ε. και είχε ζητήσει να δοθεί σχετική εντολή προς το ΙΓΜΕ. Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση ο Δήμος Καρπενησίου με δεύτερο έγγραφό του (επισυνάπτεται) απέστειλε εκ νέου το αίτημα. Πληροφορηθήκαμε προφορικά ότι το Υπουργείο ουδέποτε έδωσε σχετική εντολή στο ΙΓΜΕ. (Ταυτόχρονα δυστυχώς, ο γεωλόγος που είχε επισκεφθεί την περιοχή στη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο και νοσηλευόταν πάνω από 2 μήνες).
• Ως προς την τοπογραφική αποτύπωση των κατολισθήσεων, παρόλο που υπάλληλος κλάδου/ ειδικότητας πολιτικού- μηχανικού που διαθέτει ο Δήμος, δεν μπορεί να εκτιμήσει την αρχή, το τέλος και το μέγεθος ενός κατολισθητικού φαινομένου, προβήκαμε σε αποτύπωση των εμφανών ρηγματώσεων και σε συσχετισμό αυτών με τη θέση των ανεμογεννητριών, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την Τοπική Κοινότητα Κρικέλου και αποστέλλοντας το χάρτη με την αποτύπωση στο δικηγορικό γραφείο του κ. Ξανθούλη, στο οποίο έχει αναθέσει ο Δήμος το χειρισμό της υπόθεσης. Επί του αιτήματος για γεωλογική έκθεση κατόπιν επικοινωνίας του Δημάρχου Καρπενησίου με τον γεωλόγο κ. Στάππα, ο οποίος εκπονεί τη μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ, τον παρακάλεσε να προβεί στη σύνταξη της έκθεσης σε συνεννόηση με τον κ.Ξανθούλη και αν απαιτηθεί δαπάνη να την αναφέρει στον Δήμαρχο για να την καλύψει.
Αυτές είναι οι ενέργειες του Δήμου Καρπενησίου και του Δημάρχου που βρίσκονται καθημερινά σε επαφή με τους κατοίκους της περιοχής, με το αρμόδιο δικηγορικό γραφείο του κ. Ξανθούλη και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, για την παροχή όλων των στοιχείων με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε στους αρμόδιους που αποφασίζουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας, αλλά και στους «ευαίσθητους» που εκ του μακρόθεν καταγγέλλουν για κωλυσιεργία.
Λυπούμαστε ειλικρινά που μια μικρή μερίδα της Κίνησης Πολιτών, με την οποία είμαστε σε στενή και άψογη διαρκή συνεργασία, εξακολουθεί ασυλλόγιστα να «πετάει λάσπη» όπως έπραξε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Απριλίου. Λυπούμαστε και αναρωτιόμαστε για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας επίθεσης στον μόνο πραγματικό συμπαραστάτη (με έργα και όχι μόνο με ευχάριστες εξαγγελίες), το Δήμο Καρπενησίου, για την προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος.
Ο Δήμος Καρπενησίου και ο Δήμαρχος προσωπικά, παρά τη λάσπη που δέχονται, θα συνεχίσουν να συνδράμουν με το σύνολο των δυνάμεών τους προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της περιοχής μας, αφήνοντας σε άλλους πιο «ευαίσθητους» την άσκηση μικροπολιτικής σε βάρος του τόπου.
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου
Νικόλαος Σουλιώτηςhttp://www.evrytanikospalmos.gr