Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Νοεμβρίου ο εορτασμός των Ευρυτάνων Αγίων, με τιμώμενο Άγιο αυτή την χρονιά τον Άγιο Νικόλαο τον Καρπενησιώτη.

Αθήνα 2-12-2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Νοεμβρίου ο εορτασμός των Ευρυτάνων Αγίων, με τιμώμενο Άγιο αυτή την χρονιά τον Άγιο Νικόλαο τον Καρπενησιώτη.

Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση της Ο.Ε.Σ. με την Πανευρυτανική και την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών. Βεβαίως αυτό έγινε, όπως κάθε χρόνο άλλωστε στην Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής στο
Βύρωνα στον Ι. Ναό του εκ Γρανίτσης Αγίου Νεομάρτυρα Μιχαήλ στον Βύρωνα.

Οι συντελεστές της διοργάνωσης θα πρέπει εφέτος να είναι ιδιαιτέρως υπερήφανοι για τη μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή συμπατριωτών. Δείγμα ότι οι συνεχείς προσπάθειες των συντελεστών βρίσκουν γόνιμο έδαφος στα χριστιανικά και πατριωτικά αισθήματα των Ευρυτάνων. Είναι πράγματι μεγάλη ανάγκη, τέτοιες Πανευρυτανικής εμβέλειας εκδηλώσεις να μας αγγίζουν και να μας συγκινούν όλους και με τη συμμετοχή μας να συμβάλλουμε στην βέβαιη επιτυχία τους.
Ο Όρθρος και η Θεία λειτουργία που άρχισε στις 7π.μ. και τελέστηκε από τον πρωτοπρεσβύτερο Γρανιτσιώτη πατέρα Δημήτριο Σκόνδρα. Στην συνέχεια έγινε η περιφορά της εικόνας και η αρτοκλασία στον προαύλιο χώρο.
Μετά το τέλος της θρησκευτικής τελετής και της διανομής του αντίδωρου, όλοι οι παρευρισκόμενοι επανήλθαν στο χώρο του Ι. Ναού και ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους προέδρους των τριών (3) σωματείων (οργάνων), της κας Αγγελικής Σκοτίδα εκ μέρους της Ομοσπονδίας, του κ. Κων/νου Παπαδόπουλου από την Πανευρυτανική και του κ. Γιώργου Μουρτζιάπη από την αδελφότητα, ενώ επιστολές έστειλαν οι άρχοντες του τόπου μας, Ο περιφερειάρχης κ Κων/νος Μπακογιάννης, Ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ Νίκος Σουλιώτης , Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, , η κα Κέλλυ Μπουρδάρα διαβάστηκαν από την Γ.Γ. της Ο.Ε.Σ κ. Νίκη Τζανάκου.
Επίσης χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρώην δήμαρχος Βύρωνα και νυν Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Γρανιτσιώτης Νίκος Χαρδαλιάς, επιβεβαιώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Περιφερειάρχης Κ. Μπακογιάννης έχουν πάντα στο νου και την καρδιά τους την Ευρυτανία και συνεχώς θα εργάζονται για το καλό και την πρόοδό της.
Ακολούθησε η μεστή και γεμάτη απλότητα ομιλία του π. Δημήτρη Σκόνδρα για το βίο του Νεομάρτυρα Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη και με τη διήγηση των φρικτών μαρτυρίων του κατασυγκίνησε το ακροατήριο. Άλλωστε ο Άγιος ήταν μόλις 15 χρόνων όταν οι Τούρκοι της Κωνσταντινούπολης, συμβοηθούμενοι από τον κουρέα δάσκαλό του για την εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας, βασάνιζαν τον νεαρό μαθητή για να αλλαξοπιστήσει. Εκείνος όμως με σθεναρή φωνή και περίσσιο χαμόγελο, παρά τα φριχτά βασανιστήρια του απαντούσε: «Εγώ τον Χριστό μου δεν τον αρνούμαι. Τούρκος εγώ δεν γίνομαι». Μετά από την επίμονη αυτή άρνησή του στις 23 Σεπτεμβρίου 1672, ημέρα Δευτέρα αποκεφαλίστηκε από τους άπιστους και την ίδια ημερομηνία η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του.
Ιδιαίτερα θα πρέπει να εξάρουμε τη μελωδικότητα των ψαλμών που μας προσέφεραν σε όλη τη διάρκεια, οι δύο Ευρυτάνες ψάλτες, ο προαναφερόμενος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κων. Ζούμπος και ο Απεράντιος Οδυσσέας Κονδύλης και τους οποίους ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Στη συνέχεια όλοι μεταφέρθηκαν στη μεγάλη αίθουσα της Ι. Μονής όπου απόλαυσαν για αρκετή ώρα διάφορα εδέσματα, προσφορά της γραμματέας της ΟΕΣ κας Νίκης Ρέκκα, του προέδρου της Αδελφότητας κ. Γιώργου Μουρτζιάπη και της οικογένειας Κων/νου Φούκα. Τα τσίπουρα προσέφεραν οι κ.κ. Κ. Παπαδόπουλος και Γ. Μουρτζιάπης.
Μεταξύ των επισήμων ήταν ο Γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λάμπρος Τσιτσάνης, οι αντιδήμαρχοι Αγράφων Θεόδωρος Κατσιάδας και Θεόδωρος Τσιάμης, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, Ευρυτάνας κ. Δημήτριος Κουτρούμπας , η σύζυγός του κα Παπαμιχαήλ-Κουτσούμπα (Λαογράφος-Εθνικολόγος), και ο δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα και πρώην αντιδήμαρχος συμπατριώτης μας Κων. Ζούμπος. η κα Πανταζή Ματίνα, τ. αντιπεριφ. Αττικής και νυν πρόεδρος των απανταχού Θεσσαλών στην Αθήνα. Ο καθηγητής ΕΜΠ κ. Ηλίας Ντζιώρας, πρόεδροι και αντιπρόσωποι Συλλόγων, μέλη της Πανευρυτανικής και της Αδελφότητας.
Παρόντες σύλλογοι:
Τορνιωτών
Δαφνούλας
Παλαιοκατούνας
Ραφτόπουλου
Σιβίστας
Λιθοχωρίου
Απεραντίων
Φτελιάς
Δομνίστας
Φουρνάς
Βράχας
Μαυρομάτας
Ένωση Απανταχού Ευρυτανισσών για την <<Αειφόρο Ανάπτυξη της Ευρυτανίας>>
Εύρυτο.
Πανερευτανικού Συλλόγου
Ο κόσμος, καθήμενος σ’ ένα ευχάριστα επιμελημένο χώρο έφαγε, ήπιε, κουβέντιασε, αντάλλαξε απόψεις, σε θέματα που αφορούν τους συλλόγους και την ιδιαίτερη πατρίδα μας . Η Πρόεδρος της Ο.Ε.Σ. κα Αγγελική Σκοτίδα ανακοίνωσε α) την προαγγελθείσα ημερίδα στο Καρπενήσι στα μέσα Ιουνίου 2015 με θέμα <<Ο λαϊκός πολιτισμός, μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας>>, β)την Συνδιοργάνωση χορού στις 15 -02-2014 της Ο.Ε.Σ μαζί με όσους συλλόγους το επιθυμούν και φυσικά ο κάθε σύλλογος θα έχει τις δικές του προσκλήσεις, και γ) την επανέκδοση της Εφημερίδας της Ο.Ε.Σ Ευρυτανική Εστία.( Θα ακολουθήσουν οι επί μέρους ανακοινώσεις.)

Όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι, ευχόμενοι και του χρόνου. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

Για το Δ.Σ. της Ο.Ε.Σ

Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Αγγελική Σκοτίδα Νίκη Ρέκκα -Τζανάκου