Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ





23/9/2014



ΔΗΛΩΣΗ

Ο επικεφαλής της «ΣΤΕΡΕΑΣ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ» και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ με αφορμή τις τοποθετήσεις κτηνοτρόφων της Περιοχής Στύρων - Μαρμαρίου – Καρύστου στη συγκέντρωση στην Κάρυστο του ΣΥΡΙΖΑ για την κτηνοτροφία, ότι δεν είχαν ενημερωθεί από επίσημα αρμόδια χείλη για την επιδημία της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού που έχει προσβάλλει και τα κοπάδια της Ν. Εύβοιας, , προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 «Νοιώθω αιφνιδιασμένος από τον χαμηλό βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών να δράσουν άμεσα και κατεπειγόντως σε επιδημιολογικές συνθήκες, όσον αφορά ακόμα και το πιο στοιχειώδες, αυτό της ενημέρωσης των κτηνοτρόφων.
Είμαι σίγουρος πως αυτό δεν οφείλεται σε απλή ολιγωρία υπαλλήλων, αλλά σε κακή οργάνωση και εφαρμογή διαδικασιών που οφείλουν να υλοποιούν σε παρόμοιες συνθήκες οι πολιτικές ηγεσίες. Άλλωστε έχουμε πολλές φορές αναδείξει το υπεράνθρωπο έργο που επιτελούν οι Δημόσιοι Κτηνίατροι, υπερβάλλοντας εαυτόν και διασφαλίζοντας (είναι αλήθεια, σε συνθήκες εξαντλητικής υπερεργασίας λόγω ελλείψεως προσωπικού αλλά και οικονομικής ασφυξίας λόγω δημοσιονομικών περικοπών που έχουν μηδενίσει τα εκτός έδρας, τις υπερωρίες και τις δυνατότητες  μεταφοράς ) την κατανάλωση του πληθυσμού με ασφαλή ζωικά προϊόντα.
Το δηλωθέν «σπάω αυγά» δεν πρέπει να μείνει στο επικοινωνιακό πεδίο, αλλά με συγκεκριμένα βήματα, να γίνει πράξη, και συγκεκριμένα:
---Εχθές , έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί , σε συνεργασία με τον Δήμο Καρύστου και τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων της Περιοχής , αλλά αντίστοιχα και σε κάθε κτηνοτροφική Περιοχή ,  πρωτοβουλίες πλατιάς ενημέρωσης από ειδικούς επιστήμονες της Περιφέρειας, χρησιμοποιώντας Κτηνιάτρους και Γεωπόνους επιστήμονες που θα είχαν εκ των προτέρων προετοιμαστεί για το θέμα. Προφανώς και αν την διαδικασία ενημέρωσης την αναλάβουν ελάχιστοι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, ο χρόνος που θα χρειαστεί να την επιτελέσουν στις συγκεκριμένες δύσκολες γεωγραφικές συνθήκες της Περιφέρειας, είναι πολύ μεγάλος και δεν ανταποκρίνεται στον οξυμένο και άμεσο χαρακτήρα του προβλήματος
---Η δημιουργία , παράλληλου με την επίσημη δομή της Διοίκησης,  δικτύου  ειδικών επιστημόνων ανά Περιφερειακή Ενότητα με αναφορά απ ευθείας στην πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας για αντίστοιχες με το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού επιδημικές καταστάσεις σε συνθήκες αλλαγών  των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας που τις ευνοούν , και η διασφάλιση διαρκούς επιμόρφωσης και παρακολούθησης τους με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα , προβάλλει ως επείγουσα ρύθμιση.
---Η διασφάλιση της συμμετοχής, ως αφετηρία μιας τέτοιας λογικής, κλιμακίου επιστημόνων της Περιφέρειας στο ειδικό για αυτά τα θέματα παγκόσμιο  συνέδριο που φιλοξενείται στην χώρα μας τον Οκτώβριο , καθίσταται επείγουσα ανάγκη.
Θέλω να ελπίζω πως ο κ. Περιφερειάρχης θα στρέψει την προσοχή του σε αυτά τα θέματα ουσίας, και αναμένω τις παρεμβάσεις του»