Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης προς Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη Υπολειτουργία – λόγω έλλειψης προσωπικού- σε Νοσοκομείο Καρπενησίου, Κέντρο Υγείας Φραγκίστας, πολυατρείο Γρανίτσας



Καρπενήσι 25/07/2014                                                                             κ. Μάκη Βορίδη
                                                                       Υπουργό Υγείας  Αριστοτέλους 17 Τ.Κ. 10187 Αθήνα                                                                                                                                                                                                                                

ΘΕΜΑ : Υπολειτουργία – λόγω έλλειψης προσωπικού- σε Νοσοκομείο Καρπενησίου, Κέντρο Υγείας Φραγκίστας, πολυατρείο  Γρανίτσας και αγροτικά Ιατρεία Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.


   Κύριε Υπουργέ
   Η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας πέραν των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει και για τα οποία άλλοι ευθύνονται, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με την ΥΓΕΙΑ και για τα οποία βεβαίως ως καθ’ ύλην αρμόδιος φέρνετε ως υπουργός αποκλειστικά την ευθύνη.
   Συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Καρπενησίου σε πολλούς τομείς υπολειτουργεί εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
   Το υπάρχον προσωπικό Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Βοηθητικό κλ. παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει  δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες του νοσοκομείου τόσο στα μόνιμα όσο και στα έκτακτα περιστατικά.

   Ιδιαίτερα η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (Αιμοκάθαρση) δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του νομού, ιδίως τους θερινούς μήνες που αρκετοί Ευρυτάνες θέλουν να έρθουν στην Ευρυτανία αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα.
   Παρατηρείται επομένως το φαινόμενο, να πλήττεται και ο Τουρισμός, ιδιαίτερα ο εσωτερικός μεταναστευτικός αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι που δεν είναι σε θέση να έρθουν να μείνουν στη γενέτειρά τους εξαιτίας της έλλειψης ιατρικής φροντίδας, να νιώθουν αδικημένοι, εγκαταλελειμμένοι και προπαντός διωγμένοι από την ίδια την πολιτεία.   
   Η ίδια κατάσταση – έλλειψη ιατρικού προσωπικού –παρατηρείται και στο Κέντρο Υγείας Φραγκίστας και στο πολυιατρείο Γρανίτσας.
   Στα αγροτικά ιατρεία όλης της Ευρυτανίας η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη δεν λειτουργούν καθόλου. Είναι κυριολεκτικά κλειστά και αν σε κάποιο αγροτικό ιατρείο υπάρχει για λίγο διάστημα ιατρός, το ιατρείο λειτουργεί ως δημόσια υπηρεσία.
   Κύριε Υπουργέ,
   πριν από 30 και 40 χρόνια τα αγροτικά ιατρεία της Ευρυτανίας είχαν ιατρό όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο και σήμερα το έτος 2014 επικρατεί η ανωτέρω τριτοκοσμική κατάσταση.
   Η ύπαιθρος νιώθει ανασφάλεια. Τα χωριά συνεχίζουν να ερημώνουν και εξαιτίας της έλλειψης της ιατρικής φροντίδας.
   Ο Ελληνικός λαός φυσικά και ο ορεινός  Ευρυτανικός που πλήττεται οικονομικά και με την ανεργία ιδιαίτερα των νέων σε υψηλά ποσοστά, ας μην στερηθεί επιτέλους και αυτήν ακόμη τη στοιχειώδη φροντίδα της υγείας.
    Κύριε Υπουργέ στελεχώστε άμεσα και σε μόνιμη βάση όλα τα αγροτικά ιατρεία όχι μόνο της Ευρυτανίας αλλά και ολόκληρης της Ελληνικής υπαίθρου, που είναι το αποκούμπι των ηλικιωμένων που έχετε και έχουμε όλοι μας χρέος έναντι αυτών, έστω των ολίγων, που απέμειναν στα χωριά μας και ιδιαίτερα τα απομακρυσμένα και φυλάνε Θερμοπύλες.

                                                                                                           Με εκτίμηση    
                                                                                                 Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης
                                                                                      Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας