Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Η Μαρία Γαλανού παρούσα στις εκδηλώσεις μνήμης στον ήρωα Ευρυτάνα Κώστα Βελή




------------------ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-----------------



Tον ήρωα  ΚΩΣΤΑ ΒΕΛΗ τίμησαν την Παρασκευή το πρωί  κάτοικοι και φορείς της περιοχής  του Κερασοχωρίου Αγράφων ,στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο δήμος Αγράφων για την συμπλήρωση 193 χρόνων, απο την κήρυξη της επανάστασης του 1821 από τον Ευρυτάνα αρματολό ΚΩΣΤΑ ΒΕΛΗ που έγινε στο Κεράσοβο στις 10 Μάη 1821.
Παρούσα στην εκδήλωση και η Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας της "ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ" Μαρία Γαλανού.

Η κ.Γαλανού δήλωσε για την εκδήλωση:
«Όλοι μας, και ιδιαίτερα οι νέοι  θα πρέπει να θυμόμαστε  τους ήρωές μας που εξεγέρθηκαν κατά των τυράννων και αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους
Πάντα έτσι ήταν οι αγώνες του έθνους μας, λίγοι εναντίων πολλών  και δεν φοβηθήκανε ποτέ, γιατί απλά πιστεύανε στα υπέρτερα όπλα μας, που δεν ήταν άλλα από τα πνευματικά και ψυχικά μας χαρίσματα ,
σαν Ευρυτάνες, σαν Έλληνες .
Στην σημερινή εποχή της απόλυτης κρίσης αξιών και της ανυπαρξίας προτύπων είναι επιβεβλημένο παρά ποτέ άλλοτε να τιμούμε τους ήρωες και να θυμίζουμε στους νέους μας την θυσία και τις αξίες στις οποίες πίστευαν».
Αρνητική εντύπωση ωστόσο προκάλεσε ,παρά το πλήθος κατοίκων, η απουσία  σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του νομού αλλά και των υποψηφίων που αυτές τις μέρες οργώνουν την Ευρυτανία.



Λίγα λόγια για τον ήρωα Κώστα Βελή

Το Κερασοχώρι υπήρξε η ιδιαίτερη πατρίδα του Κώστα Βελή του ήρωα που κήρυξε την επανάσταση του 1821 στην Ευρυτανία. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κώστας Στεργιόπουλος και γεννήθηκε το 1770. Τα πρώτα του γράμματα έμαθε προφανώς στο Κερασοχώρι και δεν είναι γνωστό αν τελειοποίησε την μόρφωσή του στο Καρπενήσι ή στα Βραγγιανά, όπου η εκπαιδευτική παράδοση του Ευγένιου Γιαννούλη και του Αναστάσιου Γόρδιου άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της.
Διέθετε εξυπνάδα και ευστροφία και διακρινόταν μεταξύ των συνομήλικων του. Για μικρά διαστήματα ίσως είχε ενταχθεί στα κλέφτικα σώματα των Κατσαντωναίων που στις αρχές του 19ου αιώνα κυριαρχούσαν στην περιοχή των Αγράφων και πολλές φορές είχαν αντιμετωπίσει νικηφόρα τα τουρκαλβανικά αποσπάσματα του Αλή Πασά.
Αργότερα υπηρέτησε στην αυλή του Αλή Πασά, ο οποίος εκτιμώντας τα προσόντα του τον διορίζει βοεβόδα στην Κοζάνη και αργότερα στην Καρδίτσα. Στην Κοζάνη φαίνεται ότι μυήθηκε στους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας.
Στα τέλη Απριλίου του 1821 ο Κώστας Βελής έφτασε στο Κεράσοβο, την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Με την παρουσία πολλών συμπατριωτών του από διάφορα χωριά της Ευρυτανίας που είχαν συγκεντρωθεί να τον γνωρίσουν και να πάρουν οδηγίες, ύψωσε στις 10 Μαΐου 1821 τη σημαία της επανάστασης στην Ευρυτανία και με προκήρυξη του καλούσε τους συμπατριώτες του να εξεγερθούν κατά των τυράννων και να αγωνιστούν για την ελευθερία τους. Τους καλούσε να πάρουν τα όπλα και να συγκεντρωθούν στο Κερασοχώρι.
Η προκήρυξη είχε ως εξής:
'Ήρθεν η ώρα με το θέλημα του θεού να ελευθερώσουμεν την πατρίδα μας από την τουρκικήν τυραννίαν. Αμα λοιπόν λάβετε το παρόν μου, να πάρετε τα άρματά σας και να ερθετε όπου σας περιμένω εδώ, εντός τριών ημερών, διότι ο καιρός δεν μας περιμένει περισσότερον. Να είστε έτοιμοι να κάμωμεν το χρέος μας εις την πατρίδαν. - Κεράσοβον 10 Μαίου 1821 - Ο αδερφός σας Κώστας Βελής''
Έδωσε πολλές μάχες κατά των τούρκων στη περιοχή και χρηματοδότησε τον αγώνα. Η άτυχη μάχη της χωταίνας - ρεντίνας το σημερινό Αηδονοχώρι της Καρδίτσας είχε φοβερές για την ελληνική επανάσταση συνέπειες. Ο Κώστας Βελής συνελήθφει και οδηγήθηκε στην Πόλη όπου πέθανε με φρικτά βασανιστήρια. Η απώλεια του Κώστα Βελή στέρησε το αγωνιζόμενο έθνος από έναν ικανό, ειλικρινή και ενθουσιώδη οπλαρχηγό.Πηγή:
prasiaonline


                                                                                                              Γραφείο Τύπου