Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Για το θέμα των αιολικών πάρκων και των ιδιωτικών υδροηλεκτρικών στην Ευρυτανία.

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και κτηνοτρόφοι, 
Ευρυτάνισσες και  νέοι, 

Με το υλικό αυτό παρουσιάζουμε συνοπτικά τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει το ΚΚΕ και οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα των  αιολικών πάρκων και των ιδιωτικών υδροηλεκτρικών στην Ευρυτανία.


Αναδείξαμε το θέμα ήδη από την 4η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Μάρτη του 2011.  Από τότε μέχρι και σήμερα υπάρχει μια αδιάκοπη ουσιαστική και πολύπλευρη παρέμβαση ακόμα και σε περιόδους που το ζήτημα βρισκόταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μέσα σε 3 χρόνια το ΚΚΕ έχει παρέμβει με 4 ανακοινώσεις οργανώσεων του, 3 αναφορές και 1 ερώτηση στη Βουλή,έχουν γίνει 3 παρεμβάσεις από τους περιφερειακούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης  και 13 παρεμβάσεις και σχετικές αναφορέςστο Δημοτικό Συμβούλιο του Καρπενησίου,  χώρια τις συνεχείς αναφορές  σε άρθρα, συνεντεύξεις ομιλίες, περιοδείες, συσκέψεις στο νομό κτλ.

Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση είχαν εξ’ αρχής ξεκάθαρη στάση σε αντίθεση με όλες τις άλλες δυνάμεις που είτε επικροτούσαν την εισβολή των επιχειρηματιών των ΑΠΕ, είτε μιλούσαν περί «ανταλλαγμάτων» και αντισταθμιστικών, είτε  ζήταγαν «νέο χωροταξικό» ή ακόμα και  να χωροθετήσει ο ίδιος δήμος τα όρη και τα ποτάμια που θα καταβροχθίσουν τα ενεργειακά μονοπώλια! Φάνηκε καθαράαυτό το διάστημα ότι όποιος δεν αμφισβητεί την πολιτική της ΕΕ για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας  ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά με τις ανεμογεννήτριες, τα μικρά υδροηλεκτρικά και τα συμφέροντα που τα προωθούν.

- Αποκαλύψαμε με στοιχεία ότι η προώθηση των ΑΠΕ αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ και στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου στη χώρα μας και το νομό (λχ 6η έκθεση της Task Force,  συσχέτιση με το ΓΠΣ κα). Ότι πρόκειται για βαθιά πολιτικό πρόβλημα και όχι νομικίστικο ζήτημα.

- Αποδείξαμε ότι το θέμα έχει να κάνει με την επέκταση των μονοπωλίων που έχει ως αποτέλεσμα την περιβαλλοντική καταστροφή, την υποβάθμιση του δασικού πλούτου, το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων εργαζομένων και άνεργων, την επιδείνωση της θέσης των αυτοαπασχολούμενων, την πανάκριβη ενέργεια, τη μαζική αλλαγή χρήσης γης, την παραπέρα εκτόπιση της κτηνοτροφίας.

- Αναδείξαμε τις σοβαρές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής της ΝΔ και τις μεθοδεύσεις της. Τις άσφαιρες έως και αντιδραστικές θέσεις των άλλων δυνάμεων.

Το πρόβλημα φέρνει στην επιφάνεια τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της  καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ένα δρόμο ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος που οδήγησε στην ερήμωση της Ευρυτανίας, στην εγκατάλειψη των δασών, στην απαξίωση της κτηνοτροφίας, ο οποίος σήμερα ακόμα πιο επιθετικά θυσιάζει εργατικά δικαιώματα, περιβάλλον και ότι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Για αυτό και επιμένουμε ότι ο αγώνας είναι αποτελεσματικός όταν συγκρούεται με την ΕΕ και τα κόμματα που την στηρίζουν. Όταν συγκλίνει στη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που καθιστά λαϊκή περιουσία την ενέργεια, τον κοινωνικό και φυσικό πλούτο.

Η λαϊκή απάντηση να εκφραστεί και στην κάλπη. Αποδυναμώνοντας τις δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος. Δυναμώνοντας τη δική μας φωνή, τη δική μας δύναμη. Με θαρραλέα ψήφο στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Απρίλης 2014