Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: «ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ… ΛΙΣΤΑ»ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18/3/2014Σχολιάζοντας την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διεξαγωγή των εκλογών σε μια ενιαία εκλογική περιφέρεια, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση που ελήφθη για εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης αποτελεί ασφαλώς μια νίκη της Δημοκρατίας, μια νίκη των πολιτών που έχουν πλέον το δικαίωμα να επιλέξουν ελεύθερα τα πρόσωπα της επιλογής τους.
Διαπιστώνω, όμως, με λύπη μου, πως στην πραγματικότητα η λίστα αντικαθίσταται από μια νέα λίστα ¨εκλεκτών¨ της Αθήνας, που ξεκινούν τον αγώνα πριμοδοτούμενοι από το ίδιο το εκλογικό σύστημα.

Είναι προφανές, πως η μάχη του σταυρού για έναν υποψήφιο εκτός Αθηνών είναι εκ των προτέρων άνιση και άδικη, καθώς ακόμη και αν υπερψηφιστεί στη βόρεια Ελλάδα για παράδειγμα ή στην Πελοπόννησο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεράσει κάποιον που πολιτεύεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής των 5 εκατομμυρίων κατοίκων και απολαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο προβολής και δημοσιότητας.
Η κοινή λογική λέει πως κάθε περιφέρεια της χώρας θα έπρεπε να εκλέγει ευρωβουλευτές αναλογικά και σύμφωνα με το πληθυσμό της, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα εκλογής όλων και όχι των ολίγων.

ΥΓ. Θεωρώ τουλάχιστον αστείο στην Ελλάδα της κρίσης να διαρρέονται πληροφορίες για παράβολο συμμετοχής 2900 ευρώ στα ελληνικά ευρωψηφοδέλτια. Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, επιβεβαιώνονται οι φόβοι μου πως το κλειστό κλαμπ της Αθήνας δεν θέλει «ενοχλητικές» φωνές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.»