Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΣΟΚ στο Κρίκελλο - Τέσσερις ψόφιες αγελάδες πέριξ του χωριού Σοβαρή εστία μόλυνσης - Τί έδειξαν τα αποτελέσματα της ανάλυσης




Τέσσερις ψόφιες αγελάδες και κατασπαραγμένες από άγρια ζώα έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο Κρίκελλο. Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στο χωριό μετά και την ανακάλυψη της τελευταίας αγελάδας που βρέθηκε από κτηνοτρόφο πριν δέκα ημέρες περίπου λίγο έξω από το χωριό. «Δεν πάει άλλο με τις εγκαταλειμμένες αγελάδες», κατήγγειλε στον ΕΠ ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κρικέλλου κ. Δημήτρης Πανάρας.
“Το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά τους τελευταίους δύο μήνες, βρίσκουμε τη μία ψόφια αγελάδα μετά την άλλη”, συνεχίζει αγανακτισμένος ο Πρόεδρος. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Πανάρας, το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζει το χωριό εδώ και 15 χρόνια περίπου, ενώ τους δύο τελευταίους μήνες βρίσκεται σε έξαρση, καθώς βρέθηκαν τέσσερις (4) αγελάδες μισοφαγωμένες από άγρια ζώα. Η μία βρέθηκε 500 μέτρα μακριά από τη τελευταία κατοικία και η άλλη 1,5 χιλιόμετρο έξω από το χωριό. Ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλες ψόφιες αγελάδες μέσα στο δάσος και στα ρέματα μας δήλωσε ο Πρόεδρος, γιατί από ένα κοπάδι 25 εγκαταλελειμμένων ζώων, αυτή τη στιγμή είναι λιγότερες από 15. 
Ο κ. Πανάρας ειδοποίησε τόσο το Δήμο και την Κτηνιατρική Υπηρεσία, όσο και την Αστυνομία και την Εισαγγελία για τα όσα συμβαίνουν. Ο Δήμος Καρπενησίου αμέσως έστειλε μηχανήματα όπου έθαψε τα ζώα, ενώ η Κτηνίατρος πήρε δείγμα και τα έστειλε για ανάλυση για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου. 
Όπως μας δήλωσε η Κτηνίατρος κ. Ελένη Αποστολίδου, τα αποτελέσματα βγήκαν και έδειξαν πως δεν έχουν κάποια ασθένεια τα ζώα και ενδεχομένως να ψόφησαν από άλλα αίτια. Το γεγονός όμως ότι οι αγελάδες αυτές βρίσκονται ψόφιες μέσα στο δάσος και κατασπαράζονται από άγρια ζώα και όχι μόνο, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και είναι εστία μόλυνσης. 
Το κοπάδι των εγκαταλελειμμένων αγελάδων, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο χωριό, καταστρέφοντας ιδιοκτησίες, αλλά και δημόσια περιουσία, όπως το φράχτη από το νεκροταφείο, μνημεία, ενώ έχουν προκαλέσει ζημιές και σε άλλους δημόσιους χώρους. Όπως μας δήλωσε, τα ζώα αυτά είναι ιδιοκτησία του ΣΓ, ο οποίος τα έχει εγκαταλελειμμένα με αποτέλεσμα να έχουν αγριέψει και να μην μπορεί να τα πιάσει κανείς για να τα βάλει σε στάβλο και να τα εξημερώσει. Αν και ο Δήμος έχει κινηθεί νομικά και ήδη υπάρχει δικαστική απόφαση εις βάρος του ιδιοκτήτη ακόμα δεν έχει γίνει καμία κίνηση για να τις μαζέψει από πλευράς του. Πλέον ο Δήμος θα πρέπει να κινηθεί αλλιώς σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας, προτού συμβεί τίποτε χειρότερο και σημειωθεί κάποιο κρούσμα ασθένειας, γιατί τότε θα είναι ήδη πολύ αργά και δεν θα πρέπει να καταδικαστεί έτσι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ευρυτανίας.