Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Τοποθέτηση Β. Αποστόλου για το Γάλα



Ευάγγελος Αποστόλου
Βουλευτής Εύβοιας – ΣΥΡΙΖΑ
Συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

30/3/2014


Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστή θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης& Τροφίμων της Κ.Ο. στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις».

«Κύριε Πρόεδρε, επειδή είδα κάποια αναστάτωση με τους συναδέλφους της Συγκυβέρνησης, που τους έχουμε χαρακτηρίσει ως «αντάρτες», κάτι μου φαίνεται πως έρχεται, αλλά εγώ είμαι υποχρεωμένος να τους πω να μην ξανασυμβεί ένα χιλιοπαιγμένο σίριαλ, όπου οι αντιδράσεις έχουν μια προδιαγεγραμμένη πορεία και αποτέλεσμα. Αυτό, θα το δούμε, όμως, αύριο.


Επειδή το ζήτημα του γάλακτος είναι πάρα πολύ σοβαρό για τον κτηνοτροφικό χώρο, θέλω να θέσω δύο - τρία ερωτήματα, για να πιάσουμε το ζήτημα επί της ουσίας.
Βλέπετε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η κατάργηση του όρου «φρέσκο γάλα διάρκειας μέχρι πέντε ημερών» και η αντικατάσταση του από το «γάλα ημέρας δύο ημερών», τι επιπτώσεις έχει στους αγελαδοτρόφους της χώρας μας; Ουσιαστικά τους εξοντώνει και μόνο για ένα πράγμα. Δεν θα έχουν τη δυνατότητα με το γάλα δύο ημερών να απευθυνθούν στους καταναλωτές των μεγάλων αστικών κέντρων. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα.
Δεύτερον, τι θα γίνει, εάν το συγκεκριμένο γάλα, αυτό των δύο ημερών, δεν πωληθεί στις δύο μέρες; Θα αλλάξει θέση και θα πάει δίπλα στα άλλα γάλατα, όπου υπάρχουν τα υπόλοιπα εισαγόμενα παστεριωμένα γάλατα.

Μήπως, πίσω από αυτή τη ρύθμιση υπάρχουν ενδεχόμενα φωτογραφικών διατάξεων; Σας το λέω αυτό, γιατί ήδη αυτή την ώρα εισάγεται ρουμανικό γάλα στη Βόρεια Ελλάδα και μπαίνει σε αυτές τις διαδικασίες. Για σκεφτείτε, τι θα συμβεί με τη δυνατότητα που παρέχετε στις βιομηχανίες του χώρου, να ανταγωνίζονται τους έλληνες παραγωγούς, έχοντας το προνόμιο για τη δυνατότητα, με την άρση του περιορισμού της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος - ξέρετε μπορούν να έχουν μεγάλα, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ημερών - αυτά να βρίσκονται δίπλα σε αυτά που έχουν αλλάξει ράφι.

Μπορεί αυτή την ώρα να εμφανίζεται μια τιμή που θα είναι μικρότερη,  έστω αυτά τα 10 λεπτά που λέμε. Έχουμε, όμως, αναλογισθεί ποιες επιπτώσεις θα έχει μελλοντικά, όταν, ήδη, αυτή την ώρα έχουμε μια συγκεκριμένη εικόνα; Τα παστεριωμένο γάλατα, αυτά που λέμε τα μακράς παστερίωσης τα εισαγόμενα, είναι σήμερα ακριβότερα από τα αντίστοιχα.
Άρα, λοιπόν, η οποιαδήποτε προσδοκία για μείωση της τιμής θα έχει ένα προσωρινό αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα θα έχει ένα πάρα πολύ άσχημο αποτέλεσμα για τους αγελαδοτρόφους.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό που απασχολεί, κυρίως, τους παραγωγούς είναι να μην οδηγηθεί ο κλάδος τους στη διάλυση. Παράγουν 630.000 τόνους γάλα, δηλαδή, καλύπτουν σχεδόν το μισό από τις ανάγκες. Εάν μπουν σ' αυτή τη διαδικασία, τότε πραγματικά πέραν των επιπτώσεων απώλειας του συγκεκριμένου προϊόντος, θα έχουμε και μια αλυσίδα επιπτώσεων γενικότερα στον κλάδο αυτό σε θέματα ανεργίας όλου αυτού του κόσμου.
Γι' αυτό, λοιπόν, εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε την κτηνοτροφία και, κυρίως, να ξεκινήσει επιτέλους μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στα γενικότερα προβλήματα του χώρου, ώστε να μπορέσουμε το τεράστιο έλλειμμα που έχουμε στο ισοζύγιο αγροτικών εμπορικών προϊόντων να το καλύψουμε και να καταστήσουμε ανταγωνιστική την ελληνική γεωργία, που  έτσι και αλλιώς όλοι συμφωνούμε ότι είναι ο μόνος κλάδος που μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση.

Ολοκληρώνοντας θέλω να πω, ότι υπάρχουν και πάρα πολλές διατάξεις, ιδιαίτερα με το ΤΑΙΠΕΔ, όπου προσπαθούν να καλύψουν παρανομίες ιδιαίτερα με τα ζητήματα των τροφίμων. Φανταστείτε αύριο - μεθαύριο την εικόνα, όπου όλοι να πωλούν όλα. Τα περίπτερα να μπορούν να πωλούν από τσιγάρα μέχρι ψωμί και ίσως μπορεί να πάνε και τα φάρμακα. Τέτοια διαδικασία ανοίγεται μπροστά μας γι' αυτό εμείς επιμένουμε, ότι πρέπει να αποσυρθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και για έναν ακόμα λόγο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η διαδικασία που έχει επιλεγεί από πλευράς του Προεδρείου και της Κυβέρνησης μόνο τιμή δεν περιποιεί στην κοινοβουλευτική μας λειτουργία.

Επιτέλους και εσείς οι ίδιοι έχετε πει πολλές φορές « φτάνει αυτό το πολυνομοσχέδιο με το  ένα άρθρο, φτάνουν αυτές οι διαδικασίες». Δυστυχώς, έχετε εγκλωβιστεί σε μια πορεία, η οποία είναι εξόχως αντιδημοκρατική και γι' αυτό εμείς φωνάζουμε και συμφωνούμε, ότι δεν πάει άλλο με την κατάσταση αυτή.»