Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.




Με αφορμή τις  τελευταίες  εξελίξεις  και την κατάληξη της ανοιχτής εκδήλωσης  που σκοπό είχε να σχηματισθεί ένα ευρύ μέτωπο για τις δημοτικές εκλογές  κρίνουμε αναγκαίο να  ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα που πιθανώς δεν έγιναν ποτέ κατανοητά, ή δεν υπήρξε η βούληση να γίνουν,  από  όσους βρεθήκαμε να συζητάμε  για μια κοινή πορεία προς τις εκλογές.
Δεν είχαμε ποτέ την πρόθεση πράγμα που από την αρχή  ξεκαθαρίσαμε στους συνομιλητές μας να επιβάλουμε πρόσωπα και πολιτικές. Και κυρίως δεν υπήρξαν φιλοδοξίες  να ηγηθούμε του οποιουδήποτε σχήματος. Αυτό τουλάχιστον  έχει διατυπωθεί με μεγάλη σαφήνεια και κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί.
Είναι βέβαια άλλο πράγμα η άποψή μας για την τοπική αυτοδιοίκηση που θεωρούμε ότι δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη πολιτική που ασκείται, για το ρόλο της και την παρέμβαση που πρέπει να έχει στο πολιτικό γίγνεσθαι. Το ότι δεν μπορέσαμε να πείσουμε μέρος των κοινωνικών δυνάμεων αυτό είναι ένα πρόβλημα που το αναγνωρίζουμε. Δυστυχώς φαίνεται να επικρατεί και να έχει επικοινωνηθεί  με αριστοτεχνικό τρόπο ότι μπορούμε να πάμε όλοι μαζί χωρίς δεσμεύσεις , χωρίς πρόγραμμα μόνο με αόριστα ευχολόγια να κερδίσουμε το  Δήμο και  να αναθέσουμε  σε κάποιους να μας σώσουν για άλλη μια φορά και  να είμαστε απλοί χειροκροτητές. Είναι το πρότυπο του «ελέω θεού αρχόντων», που το έχουμε βιώσει δεκαετίες τώρα.

Δεν είμαστε σε αυτή τη λογική. Σε μια εποχή που διαλύονται τα πάντα ,υγεία παιδεία, κοινωνικός  ιστός, φτωχοποιούνται τα μεγαλύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, καλπάζει η ανεργία κυρίως των νέων, εκποιείται η δημόσια περιουσία, καταστρέφεται το περιβάλλον,  δεν μπορούμε εμείς να σφυρίζουμε αδιάφορα, φιλοδοξώντας να διαχειριστούμε καλύτερα τη φτώχια.
Θέλουμε για μια ακόμη  φορά  να διατυπώσουμε με σαφήνεια τις απόψεις μας προς τους φίλους και συνομιλητές μας αλλά κυρίως απευθυνόμενοι προς τους συμπολίτες  μας  που μεγάλο μέρος ειλικρινά αγωνιά  για το μέλλον του Δήμου.
Δεν μπορούμε να στηρίξουμε πρόσωπα και κινήσεις που σχετίζονται και στηρίζουν  καθ οιονδήποτε τρόπο την σημερινή καταστροφική πολιτική της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, στην πράξη έστω και αν προβάλλονται σαν ανεξάρτητοι.
Πάντα προσπαθούμε  να  αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τις ανάγκες της. Ποτέ δεν είχαμε την πρόθεση  να την ποδηγετήσουμε.
Αν επιθυμούν οι συνομιλητές μας  και όποιοι συμπολίτες μας  που αγωνιούν να δημιουργήσουν  ένα ευρύ σχήμα δεν  έχουμε τη διάθεση να   προβάλλουμε  εμπόδια. Αντιθέτως ένα τέτοιο σχήμα έχουμε την πρόθεση να το στηρίξουμε, παρά τις διαφορές μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΕΚΑΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ.