Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

«Δε θα κάνουμε οντισιόν προσώπων για να προκύψει κάτι το οποίο δε θα αφορά την κοινωνία»


Φεβ 25 τις 6:35 μ.μ.

androulakis nikos 400 x 250
ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ 
ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ 
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ Ρ/Σ ΒΗΜΑ 
FM ΚΑΙ  ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ, Β. ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ  Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

  • Δε χρειάζεται να βάλουμε μόνο νέους ανθρώπους, πρέπει να βάλουμε και την εμπειρία. Και ειδικά τους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας που λέγεται Κεντροαριστερά.  Όμως, στο βωμό της ανανέωσης δεν θα κρύψουμε όλους αυτούς οι οποίοι πρέπει να μπουν και να συνεισφέρουν. Διότι το εγχείρημα έγινε και για εκλογικούς λόγους και για πολιτικούς. Όλοι λοιπόν αυτοί  που έχουν πρωταγωνιστήσει, είτε προέρχονται από τους 58, είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τις κινήσεις, πρέπει να είναι υποψήφιοι.

  • Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς έχει τρεις άξονες. Πρώτον, για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Διότι υπάρχει ένας κατακερματισμός του χώρου ο οποίος πρέπει να ενοποιηθεί ώστε να υπάρξει ένας τρίτος πόλος, μια αξιόπιστη εκλογική δύναμη απέναντι στο δίπολο Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ.  Δεύτερον, πρέπει να υπάρξει μια νέα πολιτική άποψη, μια νέα ατζέντα. Και τρίτον έχει να κάνει με το εκλογικό αποτέλεσμα. Για να έρθει το μέγιστο εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να μπουν και όλοι οι πρωταγωνιστές του εγχειρήματος. Υπάρχουν νέα σοβαρά παιδιά, με καλές σπουδές που πρέπει να συμμετέχουν, υπάρχουν άνθρωποι των κοινωνικών κινημάτων που πρέπει να συμμετέχουν, υπάρχουν σοβαροί ακαδημαϊκοί, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την εργασιακή ηθική και την καθημερινότητα που πρέπει να συμμετέχουν και υπάρχουν και επώνυμα στελέχη που πρέπει να συμμετέχουν. Χωράνε όλοι. Εμείς δε θα κάνουμε οντισιόν προσώπων για να προκύψει κάτι το οποίο δε θα αφορά την κοινωνία. Θα αφορά την κοινωνία και θα συμμετέχουν όλοι αυτοί που συγκροτούν σήμερα την  κοινωνία.

  • Το μεγάλο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος και της Κεντροαριστεράς είναι ο κυβερνητισμός. Έχει κουραστεί ο κόσμος ν’ ακούει τα ίδια και τα ίδια από τα ίδια πρόσωπα.  Όμως, αν είναι να φέρουμε  νέα πρόσωπα για να λένε πάλι τα ίδια που έλεγαν και οι προηγούμενοι, αυτό δεν λέγεται ανανέωση. Ανανέωση σημαίνει νέα ατζέντα. Και εάν θέλουμε να φτιάξουμε μια νέα ατζέντα, πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά και να προτάξουμε αρχές και αξίες. Ποιες είναι αυτές; Μιλάμε για ασυμβίβαστα, καθολικά και όχι με επικοινωνιακούς όρους, όπως κάνει ο κύριος Μιχελάκης που βάζει ασυμβίβαστα για τις Ευρωεκλογές και η Νέα Δημοκρατία κατεβάζει βουλευτή υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων; Σταματάμε να λέμε ελιτίστικα «δε μ’ αρέσει ο ένας, δε μ’ αρέσει ο άλλος»; Ο καθένας θα πρέπει προσφέρει τον εαυτό του χωρίς να βάζει προαπαιτούμενα. Δεν υπάρχουν πια προαπαιτούμενα για την Κεντροαριστερά.

  • Στόχος είναι να εκλεγούν δυο Ευρωβουλευτές. Το ζήτημα δεν είναι αν εκλεγεί κάποιος από το ΠΑΣΟΚ ή κάποιος άλλος, αλλά ο χώρος να πάει όσο γίνεται με καλύτερους όρους για να σχηματοποιηθεί η ΕΛΙΑ η οποία θα προχωρήσει και στις βουλευτικές εκλογές με μια νέα ατζέντα. Σχετικά με τη σταυροδοσία, θεωρώ ότι είναι ένα θετικό βήμα. Δηλαδή πριν που ο εκάστοτε Πρόεδρος αποφάσιζε μαζί με μια παρέα ποιοι θα είναι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές ήταν καλύτερα; Τελικά τι θέλουμε για την Κεντροαριστερά; Να είναι πρωτοπόρα ή δέσμια παλαιών αντιλήψεων;

  • Ο Βασίλης Αλεξανδρής είναι ένας μάχιμος δικηγόρος που εργάζεται σκληρά,  ένας καλός ποινικολόγος που στηρίχθηκε από τις ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις. Τόσο από στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ όσο και από στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς και άλλων χώρων, τα οποία έφεραν ένα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα, ένα ηχηρό μήνυμα.  Ποιο είναι το μήνυμα; Ότι η δημοκρατική παράταξη υπάρχει κι έχει στελέχη σε κάθε σημείο της κοινωνίας. Και αυτά τα στελέχη πρέπει να συμμετάσχουν και στο ευρωψηφοδέλτιο. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα αναδείξουν το νέο ήθος, τη νέα ποιότητα και τον νέο ιδεολογικό προσανατολισμό της Κεντροαριστεράς.