Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Κατσιφός προς Κώτσια: «Συνεργασία για ανάπτυξη από την Αυτοδιοίκηση. Το απαιτούν οι πατριώτες μας».



Κατσιφός Ευάγγελος                                                                  Άγραφα 14 Φεβρ 2014
Οικονομολόγος-Δ/ντής Αγροτικής Τράπεζας
Δημοτικός Σύμβουλος Αγράφων & πρώην Δήμαρχος
Γραμματέας ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας
email: ekatsifos@yahoo.gr     Τηλ: 6973.699657                  




Κατσιφός προς Κώτσια:  «Συνεργασία για ανάπτυξη από την Αυτοδιοίκηση. Το
                                                       απαιτούν οι πατριώτες μας».

Επανέρχομαι με σκοπό να απαντήσω σε συνεργάτες μου και κυρίως να προάγουμε τον αυτοδιοικητικό πολιτικό διάλογο με τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ.
1.      Το έγγραφό μου 29/1/2014 στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ το υπέγραψα ως Βαγγέλης Κατσιφός γραμματέας και όχι ως Επιτροπή ΠΑΣΟΚ. Καλώς έγραψα «συναποφασίσαμε» για: α)Λειτουργία των γραφείων, β)Συνοχή-συσπείρωση, γ)Ευρύτερες συνεργασίες τον Μάη 2014, δ)Προτάσεις μας για νέες πολιτικές. Έγραψα για την αυτοκριτική μας, που άλλα Κόμματα δεν κάνουν. Λέμε συχνά «επιστροφή στη 3η Σεπτέμβρη». Λέμε για τη μεγάλη Κεντροαριστερά & το Σοσιαλισμό, που πρέπει νάναι τρόπος σκέψης, έκφρασης, δράσης, κοινωνικής, επαγγελματικής, καθημερινής ζωής. Στάση ζωής είναι ο Σοσιαλισμός, αλλά και ο αριστερός. Για τη «Χαριλάου» υπάρχει καταστατικό. Δεν είμαι υπάλληλος κάθε συντρόφου. Πρέπει να επανέλθουμε στις συλλογικότητες, στις συνεργασίες, στη συντροφικότητα. Συντροφικά & ανθρώπινα να είμαστε ψύχραιμοι, θετικοί, δημιουργικοί. Καλύτερα να καθίσουμε σπίτι μας, παρά να είμαστε αρνητικοί.
2.      Δεν ευλογώ τα γένια κανενός, αλλά στον 1,5 χρόνο του Παπανδρέου έγινε έργο (που το καταπλάκωσε η Οικονομική κρίση): Καλλικράτης, Διαύγεια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, πράσινη ανάπτυξη, δημοσιότητα νομοσχεδίων πριν ψήφιση, Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καταγραφή δημ. υπαλλήλων & συνταξιούχων, νόμος για τις μίζες των εξοπλιστικών, νόμος για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μείωση ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ,  μείωση ΝΠΔΔ, και δυστυχώς το μαύρο αναγκαίο μνημόνιο που έπρεπε να ψηφιστεί και από τη Ν.Δ. (παρ. 9). Υπόψη ότι διεθνείς Οργανισμοί δηλώνουν ότι: η κρίση άρχισε το 2007, ότι το 2009 το έλλειμμα ήταν 15,6% και το χρέος 315 δις € (ενώ το 2004 ήταν 4% και 150 δις). Έπρεπε να παρθούν παρόμοια μέτρα από 2004-06, αλλά!

3.      Προτίμηση στον «Ευρυτανικό Παλμό», στο εξής και τα «Ευρυτανικά Νέα» και να αποφεύγουν άχρηστες & σκόπιμες ανακρίβειες, αφού Γραμματέας ΠΑΣΟΚ δεν διορίστηκα, απλά εκλέχτηκα, ούτε παρατήθηκε κάποιος άλλος γραμματέας.
4.      Τώρα τα προσωπικά. Ως Βαγγέλη Κατσιφό με γνωρίζεται πολύ καλά, ευγενικός, ήπιος, αλληλέγγυος, αληθινός,.. και ως Αυτοδιοικητικός «τίμιος, διαφανής, εργατικός, γνώσεις, στόχοι, όραμα, …». Το τίμιο τεράστιο έργο μας, διοικητικό, τεχνικό, πνευματικό 1999-02 είναι στη συνείδηση του κάθε Αγραφιώτη & δεν μετριέται με ανθρώπινες μονάδες (π.χ. απογραφή:1991 κάτοικοι 1012, απογραφή 2001 κάτοικοι 3.700, απογραφή 2011 κάτοικοι 1400. Τα 2003-10 ήρθαν 30 εκατ €, αλλά δυστυχώς δεν έπιασαν τόπο). Γνωρίζεται επίσης ότι δεν είμαι καθόλου ειρωνικός, λασπολόγος, ψευδολόγος, γιαυτό θα παρακαλέσω τους ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν τις ειρωνείες, ως «μας έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη, ……..» και τους όρους. Δεν είναι σοβαρός πολιτικός λόγος, αλλά λαϊκισμός.
5.      Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, φίλοι Θωμά & Σταύρο, μας αναγκάζεται να αμυνθούμε στις ειρωνείες και συκοφαντίες σας, που προσπαθείτε να μας ισοπεδώσετε και να μας απαξιώσετε, επειδή βρεθήκατε από το 4% στο 25. Βεβαίως υπήρξαν φαινόμενα διαφθοράς στην Αθήνα, όχι στην Ευρυτανία. (Σημείωση: να πούμε στο Λαό ότι τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών ερευνώνται με Νόμο Παπανδρέου-Βενιζέλου). Βεβαίως το καπιταλιστικό σύστημα (των μονοπωλίων,  εισαγωγέων, εργολάβων, παγκοσμιοποίησης)  έφερε και φτώχεια από το 2008, τη μείωση της εγχώριας παραγωγής από συνθήκη Μάαστριχτ 1993, …. Μήπως  προηγήθηκε η πνευματική κρίση του καθενός μας σε αρχές και αξίες; η αστική αλλοτρίωση ημών & υμών των απλών εργαζομένων και των κινημάτων μας; Ναι σύντροφοι.
6.      α) Στον μικρόκοσμο γνωριζόμαστε και μας γνωρίζουν καλά, ας μην κρυβόμαστε υποκριτικά. Εμείς οι αυτοδιοικητικοί, παλιοί & νέοι, αριστεροί & δεξιοί, εσείς & εμείς, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, οι μικρομεσαίοι επιτηδευματίες, εργολάβοι,  απολαύσαμε και απολαμβάνουμε ακόμα τα μικροαστικά καλά του συστήματος (καλή δουλειά, εξουσία καρέκλας, θέση στο δημόσιο, σπιταρώνα, αυτοκινητάρες, σπουδές, διακοπάρες, υπερκατανάλωση, δυστυχώς κάποιοι και χρηματιστήριο). Όμως όλα αυτά ποιός τα πλήρωνε; Φυσικά το δημόσιο χρέος, δηλαδή έμμεσα ο Λαός και κυρίως ο μικρομεσαίος. Ο Λαός μας λέει «καλή ζωή, κακή διαθήκη». Η κοινωνία μας έχασε το μέτρο, παντού υπερβολή.              .              β)Το σύστημα μάς τα έδωσε, το σύστημα μας τα ξαναπαίρνει, αλλά δυστυχώς και από συμπολίτες που δεν συνέφαγαν. Αφού δεν τα φάγαμε όλοι μαζί. Συστυμική  κρίση έχουμε. Σύστημα τι είναι; είμαστε όλοι-όλοι εμείς, το σύνολο της κοινωνίας, δηλ. το Κεφάλαιο, η Εργασία, το Έδαφος. Αυτοί που παράγουν αγαθά και αυτοί που καταναλώνουν αγαθά. Άλλη φορά η ανάλυση. Όμως ούτε ένα κόμμα (πλην ΚΚΕ), μία τάξη, ένα κίνημα, …, δεν έκανε πρόβλεψη: Που πάμε; τι πρέπει να κάνουμε για νάχουμε πάντα ψωμί-παιδεία-ελευθερία;
7.      Σήμερα όμως απολαμβάνουμε την κριτική από τα αριστερά όλων υμών & ημών των βολεμένων του συστήματος και τις πληγές του συστήματος τις πληρώνουν μόνο οι άνεργοι, οι νέοι, οι μικροαγρότες, οι μικροσυνταξιούχοι. Πρότασή μας είναι το μικτό σύστημα, ο Σοσιαλισμός-η Κεντροαριστερά, αλλά με κανόνες & έλεγχο και στον Δημόσιο και κυρίως στον Ιδιωτικό τομέα.
8.      Αξίζει να πω για το Χρηματιστήριο, που ως μηχανισμός της αγοράς συγκέντρωσε τη λαϊκή αποταμίευση σε επιτήδειους. Ο απλός εργαζόμενος δεν έχει δουλειά στο χρηματιστήριο. Δυστυχώς ήταν κοινωνικό ατύχημα που δεν βγήκε όποιο Κόμμα (πλήν ΚΚΕ), μεγαλοπολιτικός από όποιο Κόμμα, ένας μεγαλοδημοσιογράφος να μας προστατεύσει. (Σημείωση: δεν έπαιξα ποτέ και απέπεμψα πολλούς).
9.      Σήμερα, ως μικροί οικονομολόγοι, ας φανταστούμε πως θα ήταν μιά ασύντακτη χρεοκοπία; Αν δεν παίρνονταν δημοσιονομικά μέτρα και το χρηματοκιβώτιο ήταν άδειο, ποιόν μισθό και σύνταξη θα πλήρωνε, πως θα λειτουργούσαν οι υπηρεσίες, οι νομαρχίες, οι δήμοι, τα Νοσοκομεία, τα Πανεπιστήμια, πως θα υπήρχε αυτή η λίγη κακή κοινωνική ισορροπία;  Θα έχανε η μάννα το παιδί και το παιδί τη μάννα, αναρχία  και αναταραχή. Εμείς οι Σοσιαλιστές λέμε σταδιακή έξοδο από το μνημόνιο, σταδιακή υποστήριξη της ανάπτυξης. Η Ελλάδα έγινε ισχυρή από την «κλίτσα, το αλέτρι και τη βάρκα», από 1985 προστίθεται και ο τουρισμός. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναπαράγει για να σωθεί.
10. Παράδειγμα δημοσιονομικού ισοδύναμου, που θα μπορούσαμε ως Σοσιαλιστές & Συριζάδες εργαζόμενοι, ως ΓΕΣΕ, να προτείναμε: οι τόκοι των καταθέσεων, εσωτερικού 170 δις και κυρίως των καταθέσεων που πήγαν έξω 100 δις, να πάνε στο κράτος για 2 χρόνια. Αυτό το ποσό είναι 8 δις € ετησίως.
11. Οι ατάκες σας δίνουν και παίρνουν, εκφράζεστε με αυταρχισμό, με αλαζονεία, με εγωισμό, με υπεροψία, με αποκλεισμούς, με όρους και παζάρια, δηλητηριάζετε αξιόπιστες-μάχιμες δημοτικές ομάδες 10ετιών, ζητάτε από περήφανους αυτοδιοικητικούς να προσκυνήσουν, κηδεμονεύεται ασφυκτικά τη δημοτική κίνηση των 30 στο Καρπενήσι, βάζετε επιζήμιους όρους στα Άγραφα. Η ειρωνείες & τα λάθη στα δημοτικά θέματα είναι λάδι στη φωτιά που καίει τον άνεργο, το φτωχό, τον κτηνοτρόφο, τον γεωργό της Ευρυτανίας. Ο Δήμαρχος Γιάννης Σταμάτης καλώς σας λέει για «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων».
12. Οι φιλοξενούμενοί σας πανελλαδικά, επώνυμοι μετανάστες άλλων Κομμάτων κυρίως πασόκοι (πλην των απλών ψηφοφόρων) τους χαρίζεστε με γήν & ύδωρ να μπούν στα ψηφοδέλτιά σας. Αλλά μήπως κάνουν ζημιά, μήπως φάνε όλο το μαντρί σας, αφού και αυτοί ήρθαν «με πολλές γίδες στην πλάτη…;». Υπόψη ότι οι πολλοί μετανάστες ξαναγυρίζουν στην πατρίδα τους. Καλοί μου σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό σας 25% (από το 4%) δεν είναι ιδεολογική στροφή της κοινωνίας, αλλά είναι αγανακτισμένοι και πληγωμένοι συμπολίτες μας και δικαιολογημένα. Αλλά με τις δικές σας ατάκες στην Ευρυτανία και στα Κεντρικά σας το ποσοστό σας δεν θα ανηφορήσει. Δυστυχώς «ο λαός τραβάει την ανηφόρα …..» και επί αυτού τι κάνουμε. Επί αυτού ποιά είναι η εφαρμοσμένη πολιτική σας σε ένα σκληρό σύστημα αγορών, και όχι η ωραία θεωρία. 
13. Οι ατάκες, τα λάθη, του προέδρου σας κ. Τσίπρα, όπως «πρόταση δυσπιστίας» που είχε ως αποτέλεσμα τη συσπείρωση της κεντροδεξιάς, «επίσημο κάλεσμα αποστασίας  βουλευτών του ΠΑΣΟΚ» που είχε ως αποτέλεσμα τη συσπείρωση της Κεντροαριστεράς, μη καταδίκη φαινομένων χαζοβίας από τα αριστερά, άρνηση του θεσμού Καλλικράτη, άλλα λέει έξω άλλα μέσα,  και άλλες ατάκες, μήπως είναι σκόπιμες; για να μη φορτωθεί η αριστερά συνέπειες της κρίσης;
14. Να γνωρίζουν οι πατριώτες μας στην Ευρυτανία ότι είμαστε αντιμνημονιακοί όλοι οι αυτοδιοικητικοί και περισσότερο τσούζι εμάς που ψηφίζαμε τα κυβερνητικά κόμματα. (Σημείωση: από αρχής εναντιώθηκα σκληρά στο μνημόνιο, αλλά και υπέρ της δραχμής, και έλεγα διαχείριση κρίσης με …& με ... δεν γίνεται). Ως οικονομολόγος μπορώ να εξηγήσω κατανοητά και απλά ότι η δραχμή στηρίζει καλύτερα τους φτωχούς, ενώ το € καλύτερα τους πλούσιους. Βέβαια εμείς & εσείς σημερινοί «βολεμένοι» θα μειώσουμε κάποιες μικροαστικές συνήθειες.
15. Στη λέξη δραχμή όλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχετε πρόβλημα, γιατί είστε προσηλωμένοι στην Ευρώπη των μονοπωλίων και των πολεμικών εξοπλισμών, δηλαδή στο € που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και όχι στη δραχμή που στηρίζει τα λαϊκά συμφέροντα. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι σε κάθε χώρα το εθνικό της νόμισμα, είναι εργαλείο της οικονομίας και της ανάπτυξης, είναι εργαλείο νομισματικής πολιτικής, απασχόλησης, είναι εργαλείο εγχώριας παραγωγικής βάσης, ανακατανομής και κατανομής του Εθνικού Προϊόντος προς όφελος της εργατικής τάξης. Τώρα αγώνας να κρατηθούμε €, όμως με πολύ φτώχεια και πολύ στέρηση στο 30% των νοικοκυριών, με μείωση κοινωνικής πολιτικής, κλπ. Απλά το 2002 δεν ήμασταν για το €. Γιατί τότε κάποιο Κόμμα δεν επέμενε στα αρνητικά του €; 
16. Τέλος, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές σε Ευρυτανία και Περιφέρεια, δεν είναι το καλό των Δήμων & της Περιφέρειας, αλλά πρώτα είναι το πολιτικό-κομματικό τους, γι αυτό επιμένουν στις κεντρικές τους διαταγές, ως: όχι σε μνημονιακούς, όχι σε κομματικούς άλλων Κομμάτων, αλλά ναι σε κομματικούς του ΣΥΡΙΖΑ, ναι σε προσκυνητές υποψήφιους. Γι αυτό ηθικό είναι όποιοι θέλουν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να ψηφίσουν παραδοσιακούς αριστερούς και όχι προσκυνητές μετανάστες. Όμως ψυχραιμία & ωριμότητα πατριώτες μου.
17.  Το οξύμωρο, το αστείο, είναι ότι ενώ δεν πιστεύετε στο θεσμό «Καλλικράτης», πως θα τον υπηρετήσετε αφού όπου βρεθείτε και σταθείτε τον πυροβολείτε; 
18. Σύντροφοί μου του ΣΥΡΙΖΑ, σας καταλαβαίνω όσο κανείς άλλος. Όμως οι εκλογές, για εσάς και για εμάς, είναι ευκαιρία ψυχραιμίας, πολιτικής ωριμότητας και ευθύνης για το καλό των δύο Δήμων μας, αλλά και της Περιφέρειας. Η συνεργασία του κεντροαριστερού χώρου επιβάλλεται για το καλό των κοινωνιών μας. «Μας χρειάζεστε και σας χρειαζόμαστε» την 1η Κυριακή των εκλογών, τη 2η και κυρίως την επόμενη μέρα των εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ κόμμα της Αυτοδιοίκησης (Νομάρχης, Καποδίστριας, Περιφερειάρχης, Καλλικράτης με Διαύγεια,..). Δεκάδες τίμια & άξια στελέχη, με 10ετίες προσφοράς, αλλά και νέοι, πρέπει να υπηρετήσουν τους πατριώτες μας. Η όμορφη σιγανοπαπαδιά Αυτοδιοίκηση και ζητήματα Ευρυτανίας, με έφεραν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα να συνεργαστούμε για το καλό τους και για ανάπτυξη.  
19. Δεν φταίει καθόλου ο θεσμός «Καλλικράτης» που βελτιώνεται, αλλά αιρετοί που υστερούν στα παρακάτω. Αιρετός σημαίνει «τίμιος, διαφανής, εργατικός, γνώσεις, μαζεμένες εμπειρίες» και με καλούς συνεργάτες να δουλέψουν για προοπτική 10ετίας στον αγροτικό τομέα και στον τουρισμό, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, γιατί αυτό είναι η δυναμική μας και το συγκριτικό  πλεονέκτημα.
           Σας ευχαριστώ και συγνώμη σε όποιον δεν άρεσα, αλλά πάντα φίλος σας.
Βαγγέλης Κατσιφός, Οικονομολόγος, Αυτοδιοικητικός, Γραμματέας ΠΑΣΟΚ