Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Επίτιμος δημότης Αγράφων ο Ευρυτάνας Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ.κ. Δημήτριος


Επίτιμο Δημότη Αγράφων ανακήρυξε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο, τον Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριο, άξιο τέκνο της Αγραφιώτικης γης, σε πανηγυρική Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Κερασοχώρι στις 10 Νοεμβρίου 2013.
Ο Μητροπολίτης κατάγεται από το Ραπτόπουλου και είναι εν ενεργεία Επίσκοπος της Ελλαδικής Εκκλησίας. Γεννήθηκε στο Λουτράκι Κορινθίας, από γονείς όμως καταγόμενους από το Ραπτόπουλο, 
το γένος Μαυρογόνατου
Ο Σεβασμιώτατος, αποφοίτησε το 1972 από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών και διετέλεσε καθηγητής στη Μέση και την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 8-9-1975 και Πρεσβύτερος στις 14-1-1976 στην Καβάλα.
Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας των Ι. Μητροπόλεων Φιλίππων (Καβάλας) και Λαρίσης (1978-84)  και ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1984-89).
Την 20-11-1984 εξελέγη Ηγούμενος της Ι. Μονής Ασωμάτων-Πετράκη. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Γεν. Φιλοπτώχου Ταμείου και του Ιδρύματος Νεότητος και Διευθυντής Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και εν συνεχεία πρώτος Γεν. Διευθυντής του.
Στις 10-10-1989 εξελέγη Μητροπολίτης Λαρίσης. Μετά την ακύρωση της εκλογής και του  Π.Δ. αναγνωρίσεώς του από το ΣτΕ, την 10-9-1991 τοποθετήθηκε από την Σεπτή Ιεραρχία στη  νεοσύστατη προσωποπαγή Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου.  Πρόκειται για μια μεγάλη προσωπικότητα στον χώρο της Εκκλησίας με τεράστιο ποιμαντικό και συγγραφικό έργο.
Το θέμα το έφερε προς συζήτηση στο ΔΣ η αν. Δήμαρχος και Θεολόγος Βάσω , η οποία στην εισήγησή της χαρακτήρισε τον Άγιο Γουμενίσσης ως έναν εκ των κορυφαίων Ιεραρχών της Ελλαδικής Εκκλησίας, ως τον καλόν Ποιμένα και φυσικά ως ένα άξιο τέκνο της Αγραφιώτικης γης που αξίζει να τιμηθεί.