Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Με λαμπρότητα και τιμές η Εθνική Επέτειος του ΟΧΙ σε όλη την Ευρυτανία




Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου σε ολόκληρη την Ευρυτανία, με αποκορύφωμα της εορτής τις μαθητικές παρελάσεις που πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της 28ης τόσο στην Ευρυτανική πρωτεύουσα όσο και στα χωριά του Δήμου Αγράφων που λειτουργούν Σχολεία.








Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, σε όλα τα σχολεία πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με την παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων και ποιημάτων, ενώ τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013, την παράσταση έκλεψαν οι μαθητικές παρελάσεις, οι οποίες κέρδισαν τα βλέμματα σεβασμού και θαυμασμού του κόσμου που συγκεντρώθηκε για να τις παρακολουθήσουν, τόσο στο Καρπενήσι, όσο και στα υπόλοιπα χωριά του Νομού.                   
Στο Καρπενήσι μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου, τελέστηκε η επίσημη δοξολογία και στη συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους, η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τη μνήμη των νεκρών, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η πανηγυρική ομιλία, από τον πρ. Διοικητή του ΘΧΠ και καθηγητή κ. Γεώργιο Αθανασιά. Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11.30, με τους μαθητές όλων των βαθμίδων να παρελαύνουν, όπως και τα μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου Καρπενησίου καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ευρυτανικής πρωτεύουσας.
Το «παρών» έδωσαν ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καραμπάς, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Θανάσης Κυριαζής. Μετά το πέρας της παρελάσεως ο κ. Καραμπάς δεξιώθηκε τους επίσημους ως είθισται στο Περιφερειακό Μέγαρο
Στην έδρα του Δήμου Αγράφων, στο Κερασοχώρι, η μαθητιώσσα νεολαία έδωσε δυναμικά το παρών. Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεσε στεφάνων στην κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η παρέλαση από το Γυμνάσιο και Λύκειο Κερασοχωρίου και το Νηπιαγωγείο Κρέντης. Οι μαθητές του Δημοτικού δεν συμμετείχαν στην παρέλαση, καθώς το σχολείο ήταν κλειστό για 2 βδομάδες λόγω απουσίας δασκάλου. Την επομένη, όμως, όπως πληροφορηθήκαμε το κενό συμπληρώθηκε και οι μαθητές θα συνεχίσουν κανονικά τα μαθήματά τους.
Στο Κερασοχώρι παραβρέθηκαν η Αναπληρώτρια Δήμαρχος Βάσω Φεγγούλη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λάμπρος Τσιτσάνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Θύμιος Μιχόπουλος, Δημήτρης Βούρτσας και Κώστας Μάκκας, ο Πρόεδρος της ΤΚ Ταξιάρχης Πλατής, ο πρώην Δήμαρχος Αγράφων και Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Μπούρας, ο Διοικητής του ΑΤ Κερασοχωρίου Κώστας Μπίκας, καθώς και οι χωριανοί από το Κερασοχώρι και τα γύρω χωριά που ήρθαν να καμαρώσουν τα παιδιά.
Λαμπροί οι εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου και στη Δυτική Φραγκίστα και τα γειτονικά χωριά Αϊ-Γιώργη και Παλαιοκατούνα, με σύμμαχο την καλοκαιρία και με ευρεία συμμετοχή δημοτών και επισκεπτών και βέβαια με σημαιοφόρους τα σχολεία των χωριών της Δυτ. Φραγκίστας, το Δημοτικό του Αγ. Γεωργίου, καθώς και το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Παλαιοκατούνας.
 Στη Δυτ. Φραγκίστα πρωταγωνιστές συνολικά του Εθνικού Εορτασμού, όπως κάθε χρόνο, υπήρξαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων της τ. δημοτικής έδρας, Νηπιαγωγείου – Δημοτικού - Γυμνασίου και του Επαγγελματικού Λυκείου, που  σκόρπισαν ανεπανάληπτες στιγμές συγκίνησης στην πλατεία του χωριού με το καθιερωμένο εθιμοτυπικό τελετουργικό .
Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, προπαραμονή του Εορτασμού, σε όλες τις σχολικές μονάδες πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία πρωτότυπα εορταστικά προγράμματα. Στο  Επαγγελματικό Λύκειο οι παρόντες παρακολούθησαν επίκαιρη ψηφιακή δημιουργία των μαθητών, με συντονισμό και επιμέλεια της καθηγήτριάς τους Πληροφορικής, υπεύθυνης του σχολικού εργαστηρίου, στα πλαίσια των εργαστηριακών μαθημάτων τους.
ΑΠΟ ΣΕΛΙΔΑ 12
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Αναπληρώτρια Δήμαρχος  Αγράφων κα Φεγγούλη Βάσω, οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των όμορων σχολικών μονάδων, ο εφημέριος  π. Θωμάς Γκορόγιας, προεδρεία τοπικών συλλόγων και μαθητικών κοινοτήτων.
Ανήμερα της Εθνικής Εορτής,  οι σχολικές μονάδες συμμετείχαν στον καθιερωμένο εκκλησιασμό με Δοξολογία στον Ι.Ν. της Παναγίας Δυτ. Φραγκίστας.  Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων, με επικεφαλή τον Αντιδήμαρχο Αγράφων κ. Ζαχαράκη, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Κολοκύθα Θ., τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Τελώνη Λεωνίδα, κ. Γκορόγια Παν. και τον τ. Δήμαρχο Βίνιανης κ. Γεωργίου, καθώς και προεδρεία τοπικών Συλλόγων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η καθηγήτρια φιλόλογος του Γυμνασίου Δυτ. Φραγκίστας, κα Ευθυμίου Σπυριδούλα. Ακολούθησαν στην πλατεία η Επιμνημόσυνη Δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο. Αμέσως στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η μαθητική παρέλαση υπό τους ήχους της σφυρίχτρας του υπεύθυνου καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Ιορδανίδη Δημ., προ των επισήμων και δημοτών.  Χαρακτηριστικό της τοπικής εθιμοτυπίας, το καθιερωμένο παραδοσιακό κέρασμα από το Σύλλογο Γυναικών Φραγκίστας.
Στην υπόλοιπη Ευρυτανία, οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τις παρελάσεις στη Γρανίτσα, παρουσία της Αντιδημάρχου κ. Κοφίνη Αναστασία στο Ραπτόπουλο παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Παναγιώτη Παπαδήμου και του Αρχηγού της Αντιπολίτευσης κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή  και στη Φουρνά, ενώ σε κάθε χωριό που λειτουργεί δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο, έλαβαν χώρα εκδηλώσεις, αφιερωμένες στην Επέτειο και δη στους υπέρ της πίστης και πατρίδας ηρωικώς πεσόντες.