Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ Ε65



ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ THΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ Ε65

Τις απίστευτες παλινωδίες και αδιανόητες πρακτικές του Υπουργείου Μεταφορών, που εν μέσω κρίσης σκέπτεται να καταβάλλει αποζημίωση της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (!) προκειμένου να εγκαταλείψει την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ε65, όταν με τα ίδια ακριβώς χρήματα, είχε τη δυνατότητα να τον ολοκληρώσει, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Κωστή Χατζηδάκη ο Βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.


Όπως επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Νομού Φθιώτιδας, δια του Εκπροσώπου της Νικολάου Καλτσά, «πρόκειται για μία απόφαση που δεν έχει οικονομική και αναπτυξιακή λογική», αφού «κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 8 δις. ευρώ, το οποίο είχε προ διετίας απολύτως εξασφαλισμένα ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότησή του».

Πάρα ταύτα, οι διερχόμενοι από τα διόδια της Αγίας Τριάδας στη Φθιώτιδα εξακολουθούν να εισφέρουν με τον οβολό τους στον προϋπολογισμό του έργου, χωρίς αυτό να έχει ολοκληρωθεί, ενώ όπως τώρα διαφαίνεται, επιχειρείται η πλήρης εγκατάλειψή του και η κατά 43 % αύξηση των διοδίων.  
 
«Αληθεύει το γεγονός ότι προτίθεστε να διακόψετε την κατασκευή του τμήματος του Ε65 από την χ.θ. 0+000 έως την χ.θ. 38+000, το δυσκολότερο ίσως κομμάτι του έργου;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά εξηγήσεις για τη σχεδιαζόμενη καταβολή αποζημίωσης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην ανάδοχη κατασκευάστρια εταιρεία.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΘΕΜΑ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ Ε65

Κύριε Υπουργέ,

Με λύπη μου πληροφορήθηκα ότι το Υπουργείο του οποίου προΐσταστε, σκέπτεται να καταβάλλει αποζημίωση της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (!) προκειμένου να εγκαταλείψει την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ε65, όταν με τα ίδια ακριβώς χρήματα, είχε τη δυνατότητα να τον ολοκληρώσει.

Όπως επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Νομού Φθιώτιδας, δια του Εκπροσώπου της Νικολάου Καλτσά, «πρόκειται για μία απόφαση που δεν έχει οικονομική και αναπτυξιακή λογική», αφού «κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 8 δις. ευρώ, το οποίο είχε προ διετίας απολύτως εξασφαλισμένα ιδιωτικά κεφάλαια για την χρηματοδότησή του».

Σας υπενθυμίζω ότι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, είχε υπολογίσει ότι εάν τα έργα ήταν σε εξέλιξη, η ύφεση θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη έως και 2% του ΑΕΠ, εφόσον θα δημιουργούνταν περί τις 70.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας!

Και επειδή γνωρίζω ότι κατανοείτε τις αναπτυξιακές προοπτικές του προαναφερόμενου πακέτου, σας τονίζω ότι τα 8 δις ευρώ, μεταφράζονται σε
95% εγχώρια προστιθέμενη αξία, η οποία αφορά κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και μισθούς για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, ασφαλιστικές εισφορές για τα ταμεία, φόρους για το Δημόσιο κ.ά.

Πάρα ταύτα, οι διερχόμενοι από τα διόδια της Αγίας Τριάδας στη Φθιώτιδα εξακολουθούν να εισφέρουν με τον οβολό τους στον προϋπολογισμό του έργου, χωρίς αυτό να έχει ολοκληρωθεί, ενώ όπως τώρα διαφαίνεται, επιχειρείται η πλήρης εγκατάλειψή του και η κατά 43 % αύξηση των διοδίων.  
 
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Αληθεύει το γεγονός ότι προτίθεστε να διακόψετε την κατασκευή του τμήματος του Ε65 από την χ.θ. 0+000 έως την χ.θ. 38+000, το δυσκολότερο ίσως κομμάτι του έργου;

2.Ποιος ο λόγος κατασκευής μίας απέραντης ευθείας στο Θεσσαλικό κάμπο και μάλιστα με δύο σταθμούς διοδίων;

3.Ποιος θα χρησιμοποιήσει ένα πανάκριβο στη χρήση κομμάτι δρόμου;

4.Την ώρα που ο λαός χειμάζεται, θα καταβάλλετε αποζημίωση στην ανάδοχη κατασκευάστρια εταιρεία; Συνειδητοποιείτε ότι αυτού του είδους οι παλινωδίες δεν επιτρέπονται στην παρούσα κατάσταση;


Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ