Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Η Δημοτική Αρχή στηρίζει τους Εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση


Καρπενήσι, 5 Νοεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ του Νομού Ευρυτανίας αποφασίστηκε ομόφωνα 48ώρη απεργία με κατάληψη όλων των Υπηρεσιών των δύο Δήμων του Νομού, την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012.
Η Δημοτική Αρχή στηρίζει τα εύλογα αιτήματα των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που καθημερινά βλέπουν τους Δήμους να καταρρέουν. Με τις περιορισμένες  κρατικές επιχορηγήσεις να μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο, οι Δήμοι οδηγούνται μαθηματικά στην στάση πληρωμών.
Οι Δήμοι, η κοντινότερη στο Δημότη πολιτική δομή, δέχονται συνεχώς επιθέσεις. Η έλλειψη προσωπικού, το πάγωμα των προσλήψεων, οι μειωμένες χρηματοδοτήσεις έχουν φέρει το σύνολο των υπηρεσιών των Δήμων σε οριακό σημείο.
Από το πρόβλημα αυτό που είναι ιδιαιτέρως οξύ, δε ξεφεύγει ούτε ο Δήμος Καρπενησίου παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή.
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης συμμετείχε την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012 στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ. Τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο η αντίδραση της Ένωσης για της περικοπές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν άμεση.
Με ψήφισμά της, εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της με τις προβλέψεις τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και του Μεσοπρόθεσμου για τα νέα μέτρα και τις νέες περικοπές στις αποδόσεις στους δήμους. Οι προβλέψεις αυτές εγείρουν θέμα πολιτικής ηθικής τάξης, καθώς υπήρξε εκ μέρους της Κυβέρνησης  δέσμευση για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου οι δήμοι να είναι σε θέση να συμβάλλουν στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και στη λειτουργία των ίδιων των πόλεων.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στο ψήφισμά του, υπογραμμίζει ότι οι νέες περικοπές προστίθενται στις ήδη τεράστιες μειώσεις, κατά 60%, που έχουν υποστεί τα έσοδα των δήμων την τελευταία τριετία.
Τα νέα μέτρα και οι περικοπές οδηγούν τους δήμους της χώρας με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών, σε  αδυναμία λειτουργίας των υπηρεσιών τους και κατ΄ επέκταση σε κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, που μέχρι σήμερα επιβιώνει και λειτουργεί αποκλειστικά μέσω των κοινωνικών δομών των δήμων και εν τέλει σε κατάρρευση του ίδιου του θεσμού.
Επιπλέον, το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι με τα νέα μέτρα παραβιάζονται κατάφωρα τόσο το Σύνταγμα όσο και οι νόμοι, που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και την οικονομική λειτουργία των δήμων.
Οι δήμοι, οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι σε αυτούς έχουν συμβάλλει στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας όσο κανένας άλλος φορέας της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης. Και ως εκ τούτου καλεί την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας όσα προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας και οι νόμοι του κράτους. 
Η πολιτική αυτή επιφέρει τραγικές συνέπειες με ευρύτερες κοινωνικές και εθνικές διαστάσεις και καλεί την Κυβέρνηση να δείξει το ενδιαφέρον και την πρόνοια που αρμόζει στις δύσκολες σημερινές περιστάσεις για να αποφευχθούν  δυσάρεστες εθνικές επιπτώσεις, πρωτίστως για το νησιωτικό χώρο.
Η ΚΕΔΕ, συνεκτιμώντας το ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό, η ΚΕΔΕ δηλώνει ότι θα παρακολουθήσει με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, θα περιμένει τις απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και ιδιαίτερα από τον υπουργό Οικονομικών για τους πόρους της Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, με δεδομένη την ανάγκη για την προάσπιση του θεσμού και την ενημέρωση των αιρετών αποφάσισε να προχωρήσει στη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου, σε αυτές τις ασφυκτικές για την κοινωνία συνθήκες, να αποφασιστούν πρωτοβουλίες και δράσεις για να παραμείνουν οι δήμοι ανοικτοί και να συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ομαλή λειτουργία των πόλεων.
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάνης δήλωσε:
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή του Ελληνικού κράτους. Ενδεικτικά αναφέρω πως αν τα Υπουργεία είχαν πετύχει στόχους αντίστοιχους με αυτούς της αυτοδιοίκησης σήμερα η Ελλάδα θα είχε ήδη πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να δοθεί ένα τέλος στον κατήφορο. Η ανάγκη για τη σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση της παραμονής μας στην Ευρωζώνη δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, όμως δεν είναι δυνατόν για άλλη μια φορά να πληρώνουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι. Στεκόμαστε δίπλα στους υπαλλήλους και τους εργαζομένους του Δήμου. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Αιτήματα που αγγίζουν όχι μόνο τους ίδιους αλλά ολόκληρη την κοινωνία».