Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ 100 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ “Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε”- Μυρίζει μπαρούτι στη Ν.Δ. Επτά ώρες τσακώνονταν για τα μέτρα στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ - Ποτήρια εναντίον υπουργών!


Σκληρό ροκ ακουγόταν από τα γραφεία της ΝΔ για επτά ώρες. Μέχρι και ποτήρια με νερό έφυγαν εναντίον υπουργών, ενώ ακούστηκε ως και η γνωστή φράση των αγανακτισμένων: πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω”, όταν κάποιοι όταν είδαν συγκεκριμένα στελέχη να μπαίνουν. Οι υπουργοί μάλιστα βρέθηκαν αντιμέτωποι με 100 βουλευτές που ζητούσαν εξηγήσεις.


Επί της ... υποδοχής ήταν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ. Έστειλαν το μήνυμα ... βλέποντας τον Άδωνη Γεωργιάδη και τη Ντόρα Μπακογιάννη. Τα έβαλαν μαζί τους φωνάζοντας το γνωστό σύνθημα για το μνημόνιο... θυμίζοντας ότι μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο η σημαία της Ν.Δ. ήταν αντιμνημονιακή σε σχέση με άλλα κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές...

Σειρά πήραν οι υπουργοί που προσπάθησαν να κάνουν... μασάζ για να πείσουν τους βουλευτές πως πρέπει να ψηφίσουν τα μέτρα.

Σύμφωνα με “Το Βήμα” ο πρώτος που την “πλήρωσε” ήταν ο Κώστας Τζαβάρας: “Προσέξτε τι θα κάνετε, εμείς σας ψηφίζουμε με το ξεχνάτε. Τι πάτε να κάνετε;” ήταν οι ατάκες που άκουσε μπαίνοντας και όταν εκείνος ύψωσε τη φωνή του για να τους συνετίσει, εκείνοι απάντησαν σε έντονο ύφος: “Εμείς σε ψηφίσαμε και θα μας ακούσεις”... Δεν έμειναν όμως στα λόγια... κάποιος έστειλε και ένα ποτήρι με νερό κατά του υπουργού.

Ο Σίμος Κεδίκογλου αποδοκίμασε τις πρακτικές των γαλάζιων συνδικαλιστών και ονομαστικά τον επικεφαλής τους Νίκο Κιουτσούκη και άφησε να εννοηθεί ότι οι πρακτικές να εξυβρίζονται υπουργοί, να εκσφενδονίζονται αντικείμενα και να προφέρεται απειλές δεν θα γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση.

Σε αυτό το κλίμα προσήλθαν οι 100 περίπου βουλευτές και κάποιοι θυμήθηκαν περασμένες εποχές και το “κίνημα” 30 βουλευτών που τον περασμένο Φλεβάρη αντέδρασαν έντονα στην ψήφιση του μνημονίου 2.

Οι εντονότατες εσωκομματικές αντιδράσεις (ειδικά για τα εργασιακά και τις περικοπές) οδήγησαν κατά πολλούς στο τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά προς τον κ. Βρούτση να μην δεσμευτεί για τίποτα έναντι της τρόικας.

Ο κ. Βρούτσης πάντως στα γραφεία της Συγγρού “τα άκουσε” για τις θέσεις του πως πριν το μνημόνιο η αγορά λειτουργούσε με σοβιετικό μοντέλο ή πως συζητά με την τρόικα τις εργασιακές ανατροπές με βάση το e-mail για εξαήμερο κλπ.

Έντονη “μουρμούρα” ακούστηκε όταν ο κ. Σταϊκουρας σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις προτίμησε να πει ότι δεν γνωρίζει πόσο θα κοπούν οι συντάξεις...

Το ρόλο πυροσβέστη ανέλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης λέγοντας πως το κόμμα δεν πρέπει να διαλυθεί, πως πρέπει να μείνουν όλοι ενωμένοι για να βγει η χώρα απ' το τούνελ.

Έξω απ' τα δόντια

Να σπάσουν επιτέλους αυγά για να υπάρξει δικαιοσύνη στα μέτρα ζήτησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στους υπό συγχώνευση οργανισμούς και τάχθηκε κατά της μείωσης των μισθών των ένστολων.

Να μην παραδώσουμε τις οικογένειες των αστυνομικών στη Χρυσή Αυγή συμπλήρωσε ο πρώην αστυνομικός Δ. Κυριαζίδης, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί ένας ένστολος να αμείβεται με 500 ευρώ.

Το διαβόητο e-mail της τρόικας μπήκε μαζί τον υπουργό στο στόχαστρο του Ν. Κακλαμάνη:
“Άκουσα με στεναχώρια ότι συζητάτε το απαράδεκτο email. Άρα κύριε υπουργέ συζητάτε και την κατάργηση του πενθημέρου. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή και δεν καταπίνεται” είπε σε έντονο ύφος.

Στο ίδιο ύφος και ο Π. Σιούφας που είπε στον κ. Βρούτση : “Τι δουλειά έχει η τρόικα στην ιδιωτική αγορά εργασίας. Πρέπει να είστε άτεγκτος”

Με τη φράση “θα αρχίσω να βρίζω σε λίγο” ο Ιορδάνης Τζιαμτζης δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τις κλειστές πόρτες και τα στόματα των υπουργών και απευθυνόμενος στον κ.Σταϊκούρα είπε όπως αναφέρει το “Βήμα:
“Τελικά θα μας πεις ρε Χρήστο πόσα ευρώ θα κόψουμε από τους αγρότες”

Ακόμη και βουλευτές που έδειξαν έτοιμοι να στηρίξουν ως τελευταία ελπίδα της χώρας τα μέτρα δεν έκρυψαν την αγονία τους για κάποια επίφαση έστω δικαιοσύνης

Ο Κ. Κοντογεώργος είπε χαρακτηριστικά : “Ξέρουμε ότι είμαστε αναλώσιμοι, αλλά θέλουμε να μάθουμε αν υπάρχει ελπίδα, αφού πρόκειται να θυσιαστούμε”.
“Δώστε μας ηθικό. Δεν έχουμε ηθικό” είπε ο Γ. Στύλιος, τονίζοντας ότι οι βουλευτές πρέπει να αντικρίσουν στα μάτια τους πολίτες και να δώσουν εξηγήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα και όπως υπογράμμισε ο Θ. Σολδάτος για να περάσουν τα μέτρα στην κοινωνία πρέπει να αποδείξει η κυβέρνηση ότι υπάρχει δικαιοσύνη.

Οι ... “μουγκοί” είναι το πρόβλημα

Οι κ. Κακλαμάνης και Βλάχος έθεσαν ανοιχτά ζήτημα σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ώστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να δώσει απαντήσεις πριν κληθούν οι βουλευτές να δώσουν την ψήφο τους στα νέα μέτρα.
Ωστόσο πηγές από τη Συγγρού λένε ότι είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που έχουν την ίδια απαίτηση, αλλά απλά προτιμούν να σιωπούν.

Η σιωπή είναι που φοβίζει την ηγεσία της ΝΔ αυτή τη στιγμή. Για την ακρίβεια είναι οι βουλευτές που “βράζουν” αλλά δεν εκφράζονται ανοιχτά και είναι αυτοί που συνήθως επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις την ώρα της ψηφοφορίας.

Πολλοί επίσης θεωρούν δεδομένη τη σύγκληση της Κ.Ο. με τον Αντώνη Σαμαρά να αναλαμβάνει για μια ακόμη φορά το ρόλο πυροσβέστη.

Τα πρακτικά της κλειστής συνεδρίασης
Ν. Κακλαμάνης: Ο πρώην υπουργός ήταν πολύ επιθετικός και επέκρινε με σφοδρότητα τον κ. Βρούτση για το e-mail της τρόικα. «Άκουσα με στεναχώρια ότι συζητάτε το απαράδεκτο e-mail. Άρα κύριε υπουργέ συζητάτε και την κατάργηση του πενθημέρου. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή και δεν καταπίνεται» είπε ο κ. Κακλαμάνης, ενώ άφησε και αιχμές στο οικονομικό επιτελείο, όταν ανέφερε: «Περίμενα να μας πείτε ποια είναι τα 5,5 δισ. ευρώ που διαπραγματεύεστε και ποια τα 6,5 που συμφωνήσατε». Στη συνέχεια έθεσε θέμα αποδοχών του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου και είπε στο τέλος: «Φεύγω περισσότερο ανήσυχος».
Μ. Βαρβιτσιώτης: «Είχαμε τάξει πολλά απ’ ότι φαίνεται προεκλογικά» είπε και ζήτησε να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στους υπό συγχώνευση οργανισμούς και τάχθηκε κατά της μείωσης των μισθών  των ενστόλων.
Δ. Κυριαζίδης: «Πρέπει να ψηφίσουμε» είπε ο άλλοτε συνδικαλιστής των αστυνομικών και νυν βουλευτής Δράμας που μίλησε για την ανάγκη να δοθεί ανάσα στην κυβέρνηση. Αν και είπε πως δεν μπορούμε να δίνουμε…βορά στη Χρυσή Αυγή τις οικογένειες των αστυνομικών, σημείωσε ότι δεν μπορεί να εργάζεται κάποιος στην αστυνομία με 500 ευρώ μισθό.
Π. Σιούφας: Επιθετικός έναντι του κ. Βρούτση ήταν ο βουλευτής Καρδίτσας, λέγοντας:«Τι δουλειά έχει η τρόικα στην ιδιωτική αγορά εργασίας. Πρέπει να είστε άτεγκτος». Παράλληλα άσκησε κριτική στον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο για το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών, τονίζοντας ότι ενδιαφέρεται μόνο για τους πρυτάνεις.
Ηλ. Βλαχογιάννης: Έθεσε ζήτημα να στηριχθεί η αστυνομία, μιλώντας για ηθικό χρέος να μην υπάρξουν περικοπές στις αποδοχές των αστυνομικών.
Ασημίνα Σκόνδρα: «Κάνουμε το μαύρο-άσπρο» είπε με ειλικρίνεια η νεοεκλεγείσα βουλευτής Καρδίτσας και σημείωσε: «Άλλα λέγαμε και άλλα κάνουμε».
Κ. Κοντογεώργος: «Υπάρχει ελπίδα» διερωτήθηκε ο νεοεκλεγείς βουλευτής Ευρυτανίας και είπε με περισσή ειλικρίνεια: «Ξέρουμε ότι είμαστε αναλώσιμοι, αλλά θέλουμε να μάθουμε αν υπάρχει ελπίδα, αφού πρόκειται να θυσιαστούμε». Επίσης έθεσε το θέμα της προεκλογικής δέσμευσης του κ. Σαμαρά για την εξεταστική για το μνημόνιο, ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία.
Γ. Στύλιος: Ο βουλευτής Αρτας ζήτησε να δώσει η κυβέρνηση ηθικό στους βουλευτές με τη φράση: «Δώστε μας ηθικό. Δεν έχουμε ηθικό».
Ανδρ. Κουτσούμπας: «Είμαστε αναλώσιμοι και ανακυκλώσιμα υλικά» είπε ο βουλευτής Βοιωτίας.
Ιορδ. Τζαμτζής: Διεκδικώ την αξιοπρέπεια τόνισε ο βουλευτής Πέλλας και απευθυνόμενος στον κ. Σταϊκούρα του είπε: «Τελικά θα μας πεις ρε Χρήστο πόσα ευρώ θα κόψουμε από τους αγρότες». Έθεσε θέμα για τις κλειστές πόρτες των υπουργών με τη φράση…«θ’ αρχίσω να βρίζω σε λίγο».
Θ. Σολδάτος: Ο βουλευτής Λευκάδος σημείωσε ότι για να περάσουν τα μέτρα στην κοινωνία πρέπει να αποδείξει η κυβέρνηση ότι υπάρχει δικαιοσύνη.
Ν. Σταυρογιάννης: Ο βουλευτής Φθιώτιδας έθεσε το θέμα της κοινωνικής στήριξης για τα μέτρα και μίλησε για δικαιοσύνη.patrastimes.gr.