Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΝΑ ΞΑΝΑΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗΕπειδή ελλείψει πολιτικών επιχειρημάτων στην πορεία προς τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, άρχισαν τα χτυπήματα κάτω από την μέση, γύρω από την συνδικαλιστική μου δράση κατά τον εργασιακό μου βίο, θέτω υπόψιν σας σχετικό άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ΠΥΡΣΟΣ» του σωματείου των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ τον Ιανουάριο του 2008 και αποτυπώνει την αντίληψή μου για τον συνδικαλισμό και τους συνδικαλιστές, αντίληψη με  την οποία πορεύτηκα σε όλη την ενεργό συνδικαλιστική μου δράση στα 32 χρόνια βάρδιας σαν χειριστής μονάδων παραγωγής στα ΕΛΤΕ.
'ΖΟΟ
ΑΠΟΨΕΙΣΑφορμή για τις παρακάτω σκέψεις ήταν η απορία ενός συναδέλφου τις μέρες που συζητούσαμε για την συγκρότηση του Προεδρείου του Σωματείου.
-    Είναι αλήθεια ότι η ΠΑΣΚΕ σε προτείνει για Γεν.
Γραμματέα; με ρωτά ο συνάδελφος.
-    Ναι,   του   απαντώ   και   πριν  πω  τίποτα  άλλο   με
ξαναρωτά.
-    Σε προτείνουν για Γεν. Γραμματέα και δεν δέχε­
σαι;
-    Δεν δέχομαι, του απαντώ ξανά και πριν αιτιολο­
γήσω την άρνηση μου, ρωτώ και εγώ.
-    Γιατί   με   ρωτάς   σαν  να   μου   έλαχε  το   πρώτο
λαχείο και δεν το πήρα;
-    Γιατί; δεν είναι λαχείο; μου απαντά
Ομολογώ ότι βρέθηκα σε αδυναμία να συνεχίσω το διάλογο μαζί του
Του Θωμά ΚώτσιαΉταν τόσο βαθειά ριζωμένη μέσα του η γνώμη ότι το να είσαι Γεν. Γραμματέας στο Σωματείο είναι σα να μιλάς με την τύχη σου, που φαινόταν αδύνατο να αλλάξει.
Επειδή βεβαίως δεν θα είναι ο μόνος που έχει αυτή την άποψη, προκύπτει ένα ερώτημα:
Γιατί το να ασχολείσαι με τα κοινά σήμερα έχει καταγραφεί στη συνείδηση πολλών ότι γίνεται για προσωπικό όφελος;
Ο παραταξιακός
συνδικαλισμός έτσι
όπως κατέληξε δεν
είναι παρά ένας
αποστεωμένος
μηχανισμός
περιχαράκωσης και
χειραγώγησης
ανυποψίαστων
οπαδών
ή εξαπατημένων
εργαζομένων που
συγκροτούν ακόμα
κομματικούς στρατούς
Πώς φτάσαμε απ' τους διωγμούς και τις θυσίες στον αγώνα για τα πολιτικά, κοινω­νικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην ενοχοποίηση της δράσης και να θεωρείται η ενασχόληση με τα Σωματεία σαν το ασφαλέστερο μέσο για προσωπικές επιδιώ­ξεις και βολέματα;
Γιατί, θα απαντούσε ο καθένας, φροντίζουν οι ίδιοι που ασχολούνται να χτίσουν αυτή την εικόνα.
Έχετε άραγε σκεφτεί πόσοι πέρασαν απ' τη Διοίκηση του δικού μας Σωματείου τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, για να καταλήξουν μεγαλοστελέχοι και διευθυντές ή γενικότερα σε προνομιακά βαθμολογικά και μισθολογικά κλιμάκια, πέρα από τα βολέματα ημετέρων;
Είναι κωμικό και τραγικό μαζί τη μία μέρα να «διαπραγματεύεσαι» σαν συνδικαλι­στής και την επομένη να βρίσκεσαι στην άλλη μεριά του τραπεζιού σαν εργοδότης και διευθυντικό στέλεχος.
Εύκολα διερωτάται κανείς, τι είναι εκείνο που τους εξασφαλίζει αυτή την προνομια­κή αντιμετώπιση όλων όσων επιλέγουν αυτόν τον δρόμο του να γίνουν τα συνδικάτα σκαλοπάτια για ανέλιξη. Μα βεβαίως τίποτε άλλο απ' τις καλές τους υπηρεσίες στις εκάστοτε διοικήσεις και τους μηχανισμούς της εξουσίας που υπηρετούν, σε βάρος των εργαζομένων που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τους οποίους βεβαίως επικα­λούνται ότι τους στηρίζουν, τους ανέχονται και τους ψηφίζουν και σ' αυτόν τον ισχυρισμό ίσως δεν έχουν άδικο.
Σ' αυτό το συλλογισμό εντάσσεται και η αντίληψη ότι οι συνδικαλιστές χρωστούν στους ψηφοφόρους τους, από εδώ όμως ξεκινά και η απαξίωση των συνδικάτων. Για πολλούς εργαζόμενους τα Σωματεία δεν είναι η συλλογική έκφραση των εργα­ζομένων για την προστασία των δικαιωμάτων τους και το μέσο για την διεύρυνση των κατακτήσεων τους, αλλά το μέσο για τις προσωπικές τους ιδιοτελείς στοχεύσεις. Η ψηφοφορία και η ανάδειξη συνδικαλιστικών στελεχών από ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων δεν γίνεται με το κριτήριο της ικανότητας, της συνέπειας, της αγω­νιστικότητας και της αναγνώρισης της προσφοράς, αλλά με το κρι­τήριο της συναλλαγής.
Θα σε ψηφίσω να βολευτείς, με την συμφωνία ή την προσδοκία ότι θα βολέψεις και εμένα που σε ψήφισα.
Έχει δε τόσο πολύ εμπεδωθεί αυτή η αντίληψη που γίνεται εντε­λώς αποενοχοποιημένα με την λογική της άσκησης νομίμου δικαι­ώματος.
Χαρακτηριστική περίπτωση παλιότερα προστατευόμενου «συνα­δέλφου» από συνδικαλιστές και πολιτικούς που βάζοντας τα γνω­στά μέσα για να βρεθεί αποσπασμένος παρατρεχάμενος σε υπουργείο με παχυλό μισθό, διοργάνωσε ολόκληρο μπουφέ και τον επισκέφτηκαν πολλοί καλεσμένοι συνάδελφοι να τον συγχα­ρούν.
Αλήθεια, πρέπει κανείς να διερωτηθεί από που αντλούν αυτού τους είδους τις δυνατότητες οι συνδικαλιστές για να βολεύονται και να βολεύουν την εκλογική τους πελατεία ή έστω να καλλιεργούν ανά­λογες προσδοκίες με υποσχέσεις.
Γιατί άραγε οι εκάστοτε διοικήσεις τους παραχωρούν αυτή τη δυνατότητα και μοιράζονται μαζί τους την άσκηση διοίκησης; Γιατί απλούστατα παίρνουν και αυτοί τα ανταλλάγματα τους. Παραχωρώντας τέτοια δικαιώματα στους συνδικαλιστές, ενσωμα­τώνουν τις λειτουργίες των Σωματείων στις επιλογές τους. Οι συν­δικαλιστές αναγορεύονται σε παράγοντες και χάνεται κάθε κινημα­τικό στοιχείο στις λειτουργίες των Σωματείων, χτυπιέται η συλλογι-κότητα στη δράση τους και θα πρέπει να τα έχει κανείς καλά μαζί τους για να λύσει ακόμα και μικρά καθημερινά προβλήματα. Τα Σωματεία μετατρέπονται σε γραφεία προσωπικού και ότι λύνε­ται είναι στη γνωστή λογική του «...κατόπιν ενεργειών μου...». Έτσι όμως τα Σωματεία από δύναμη ελέγχου και υπεράσπισης των εργαζομένων, μετατρέπονται σε μια ακόμα εξουσία χειραγώγησης των εργαζομένων.
Η δύναμη που δίνεται απ' τους εργαζόμενους στα Σωματεία γίνε­ται μια εξουσία αυτοσκοπός για να υπηρετεί άρρωστες φιλοδοξίες. Συνάδελφοι,
Διάχυτη είναι παντού η βεβαιότητα ότι δεν μπορούμε να συνεχί­σουμε έτσι.
Όλοι όλο και περισσότερο βλέπουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα βουλιάζει στην ανυποληψία του και στις παθογένειες που εξέθρε­ψε. Πρέπει να πιάσουμε το κουβάρι απ' την αρχή. Σ' αυτήν την πορεία δεν έχουν ευθύνη μόνο συνδικαλιστές, αλλά ο καθένας που ανέχεται ή εγκρίνει με τις επιλογές του και την ψήφο του τα φαινόμενα αυτά.
Δεν είναι οι εργαζόμενοι άγγελοι και οι συνδικαλιστές διάβολοι. Κάθε κοινωνία έχει τους εκπροσώπους και τους ηγέτες που της ταιριάζουν.
Επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε τι συνδικαλισμό θέλουμε και τι κοστίζουν και σε ποιους οι επιλογές μας.
Οι αγωνιστικές παραδόσεις του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας και η ιστορία του αδικούνται απ' αυτή την απροκάλυπτη ενσωμάτωση του στο καθεστώς του οικονομικού και πολιτικού μας συστήματος.
Δείτε τη σχέση των εκπροσώπων αυτού του κινήματος με τα κόμ­ματα της εξουσίας, δείτε που και σε πόσα Δ.Σ. και επιτροπές συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του, μόνο για να παίρνουν διπλούς και τριπλούς μισθούς πέρα από διαπλοκές και διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τι να αλλάξουν όλοι αυτοί και γιατί; Ο παραταξιακός συνδικαλισμός έτσι όπως κατέληξε δεν είναι παρά ένας αποστεο-μένος μηχανισμός περιχαράκωσης και χειρα­γώγησης ανυποψίαστων οπαδών ή εξαπατημέ­νων εργαζομένων που συγκροτούν ακόμα κομ­ματικούς στρατούς.
Όσοι αισθάνονται ότι συνδικαλιστές έχουν στή­σει χορό στο σβέρκο τους, ας κάνουν ότι χρει­άζεται και όχι να συντηρούμε ότι καταδικάζου­με.
Ο απολογισμός της ανοχής μας είναι βαρύς, οι δυνάμεις της εργασίας υποχωρούν, ενώ η εργοδοσία αποθρασύνεται και οι πολιτικές που την υπηρετούν παρουσιάζονται μονόδρομοι. Ας μην βρίσκουν συμμάχους μέσα απ' τις γραμμές των εργαζομένων και των συνδικάτων τους.
Αυτοί οι κάθε λογής μονόδρομοι καταργούν σήμερα κατακτήσεις στα εργασιακά και κοινω­νικά δικαιώματα, αυτοί μας γυρίζουν πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα για μας και σ' ένα ιδιαίτε­ρα ζοφερό μέλλον των παιδιών μας. Η αδιαφο­ρία μας γίνεται συνενοχή.