Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Κατσαντώνεια 2012» στον ιστορικό Μάραθο.


Κατσαντώνεια  2012»  στον ιστορικό Μάραθο.

Διήμερες εκδηλώσεις ,  Σάββατο 2 και  Κυριακή 3 Ιουνίου 2012 ,  προς τιμή του προεπαναστατικού Ήρωα  της Ελλάδας , Μαραθιώτη Αντώνη Μακρυγιάννη – Κατσαντώνη και της πολυτραγουδισμένης  Κλεφτουριάς.


Παρά την πολύμορφη κρίση  που αντιμετωπίζει ο τόπος μας ,  οι Μαραθιώτες και εφέτος οργανώνουν τις εκδηλώσεις στο Μάραθο , εκδηλώσεις που συνεχίζονται  από το 1993 που έγιναν τα αποκαλυπτήρια  της  προτομής  του Ήρωα Κατσαντώνη,  στο χωριό τους. Το 1994 όταν  με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Καρπενησίου ,  Γιάννη Παπαδόπουλου  σε συνεργασία με τον   τότε Πρόεδρο  του Συλλόγου Μαραθιωτών ,  Ηλία Μπουμπουρή - μετά από έρανο των κατοίκων του Καρπενησίου - ανεγέρθηκε ο ανδριάντας του Κατσαντώνη στην ομώνυμη πλατεία στο Καρπενήσι,  οι εκδηλώσεις πήραν πανευρυτανική και πανελλήνια εμβέλεια.  (Έχει   προσκληθεί και θα παραστεί στο Μάραθο και  γλύπτης Βασίλης Παπασάικας – από το Καινούργιο Τριχωνίδας  - που φιλοτέχνησε την προτομή του Κατσαντώνη στην πλατεία του  Μαράθου ,  καθώς και τον ανδριάντα του Κατσαντώνη ,  στο Καρπενήσι).
Φέτος οι εκδηλώσεις επικεντρώνονται στην τριαντάχρονη ιστορία του Συλλόγου των απανταχού Μαραθιωτών  και στο «αύριο» του Μαράθου – και του Συλλόγου του -  «αύριο»  που φαντάζει δύσκολο και ζοφερό.
Πέρα από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις θα ανηφορίσει φέτος -  για μια ακόμα φορά - στο Μάραθο ,  ο φίλος των Αγράφων Δρ. Τάκης Ντάσιος . Γνωστός ο κ. Ντάσιος για την αγάπη του στην  Ευρυτανία  και στα Αγραφιώτικα βουνά  , δέχτηκε την  πρόσκληση των Μαραθιωτών και θα παρουσιάσει τη διατριβή του και μικρού μήκους φίλμ   στην πλατεία του Μαράθου το Σάββατο , 2 Ιουνίου. Ο επιστήμονας , συγγραφέας και φωτογράφος Δρ.  Ντάσιος  ασχολείται με τα Άγραφα από τη δεκαετία του 1980. Το 1998 κυκλοφόρησε - αποτέλεσμα δεκαπεντάχρονης κοπιαστικής  εργασίας  -  από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ , το περίφημο λεύκωμά του «Στ΄ ΑΓΡΑΦΑ» το οποίο προλογίζει ο θρύλος/φωτογράφος Σπύρος ΜΕΛΕΤΖΗΣ και  είναι αφιερωμένο στους Αγραφιώτες .  Η διατριβή του ,  που θα παρουσιαστεί στο Μάραθο ,  έχει θέμα:
« Η στράτα των νομάδων Σαρακατσαναίων  Αγραφιωτών:  Αλίαρτος Βοιωτίας – Νιάλα Αγράφων Ευρυτανίας»
«Στ Άγραφα οι ρίζες μας φαίνονται πιο καθαρά , είναι  προσεγγίσιμες. Πουθενά αλλού δεν βλέπει κανείς τόσο εύκολα στοιχεία του παρελθόντος, αρχέγονες μορφές και φόρμες της παράδοσής μας» αναφέρει στο βιβλίο του ο Δρ Ντάσιος .
 Στη διατριβή του -  μεταξύ άλλων  - ο Τάκης Ντάσιος ,  αναπτύσσει:
 «Ο Κατσαντώνης ήταν «Σαρακατσάνος, «ποιμενόβιος», σκηνίτης, νομάδας, Αγραφιώτης, που πήρε την αξιάδα, τη διορατικότητα, την εξυπνάδα και την παλικαριά του, από την περηφάνια και τη λεβεντοσύνη των βουνών του. 
Πρωτογιός του μεγαλοτσέλιγκα Μακρυγιάννη και της από βλάχικη γενιά Μαραθιώτισσας Αρετής, ήταν ο πρώτος, ο κορυφαίος που ανύψωσε ως τις κορφές των αγραφιώτικων βουνών την περίλαμπρη αξιοσύνη του.
Ο Γιάννης Μακρυγιάννης, πατέρας του Κατσαντώνη, ξεκαλοκαίριαζε σύμφωνα με την παράδοση τα κοπάδια του και στ΄ Άγραφα, στο λιβάδι Κουμπιέλου, όπου υπάρχει μια τοποθεσία γνωστή μέχρι και σήμερα ως «τα κονάκια του Μακρυγιάννη».  Στα λιβάδια της γύρω περιοχής, όπως Σβόνη, Μαλοτιάσα, Μπέσια, Χούνη, Σταυρός, Μέγα Ρεμα, Χατζιάτικα, Πετράλωνα , Καμάρια, Παλαιόλακκα, Νιάλα, ξεκαλοκαίριαζαν πολλά χρόνια πριν από την Επανάσταση του 1821,  μόνο Σαρακατσιαναίοι.  Μια ώρα μακριά από τα «κονάκια του Μακρυγιάννη» είναι ο Μάραθος και το   Προσηλιάκου, όπου ο Κατσαντώνης σκότωσε το Βεληγκέκα» .
Η ιστορία του Μαράθου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μετακίνηση των κοπαδιών από τα Άγραφα στα χειμαδιά και τανάπαλιν. Πρίν την κατασκευή των γεφυριών στον Καρβασαρά του Μαράθου και στη Βαρβαριάδα  , οι Αγραφιώτες τσοπάνηδες περνούσαν αναγκαστικά από το Μάραθο, στην Ανατολική όχθη   του Αγραφιώτη. Τώρα οι νεότεροι  Μαραθιώτες ,  Αγραφιώτες Ευρυτάνες  και οι φίλοι των Αγραφιώτικων βουνών   θα «δούν»  και θα μάθουν  κομμάτια της ιστορίας τους ,  μέσα από το λόγο και την κάμερα του δρ Τάκη  Ντάσιου . Τα «Κατσαντώνεια» διοργανώνονται φέτος από επιτροπή ,  στην οποία συμμετέχουν ο Χρήστος Μπούρας , επικεφαλής- θα ορκιστεί σύντομα - της αντιπολίτευσης στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας και πρώην δήμαρχος Αγράφων ,  ο Παύλος Μπαλωμένος , πρόεδρος του δημοτικού  διαμερίσματος Μαράθου ,  ο Ταξιάρχης Σβερώνης , πρόεδρος του Συλλόγου απανταχού Μαραθιωτών και δημοτικός σύμβουλος Αγράφων ,  ο Κώστας Μπουμπουρής , πολιτευτής Ευρυτανίας και πρώην  πρόεδρος του Συλλόγου  απανταχού Μαραθιωτών , και ο επίσης πρώην πρόεδρος του Συλλόγου ,  Ηλίας Μπουμπουρής.
 (Οι διοργανωτές μας  ενημέρωσαν ότι καταλύματα για διανυκτέρευση,  το Σάββατο το βράδυ 2 Ιουνίου   στο Μάραθο ,  δεν υπάρχουν , συνεπώς οι επισκέπτες πρέπει να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους στα γειτονικά  χωριά  όπως Άγραφα , Κερασοχώρι , Κρέντη  , Φραγκίστες , κ.λ.π ).