Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Συνήλθε χθες σε συνεδρίαση η Διακομματική Επιτροπή

Συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά η διακομματική επιτροπή για να καθορίσει τους τρόπους προβολής των κομμάτων και των υποψηφίων που θα μετάσχουν στις εκλογές της 6ης Μαίου.

Ωστόσο η απόφαση που ελήφθη δεν ήταν ομόφωνη γεγονός που σημαίνει, πως θα πρέπει να συγκληθεί μέχρι τη Δευτέρα, 23 Απριλίου, το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, για να την επικυρώσει.
Στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής συμμετείχαν εκπρόσωποι από 11 κόμματα που έχουν συγκροτήσει ψηφοδέλτια στα Δωδεκάνησα.
Πιο αναλυτικά μετείχαν από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Τιμόθεος Παρασκευάς και ο κ. Βασίλης Καρνάβας, από τη ΝΔ ο κ. Κώστας Παπαοικονόμου, από το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Γάκης, από το ΚΚΕ ο κ. Γιάννης Περδικάρης, από το ΛΑΟΣ ο κ. Μιλτιάδης Τσιριγωτάκης, από την «Κοινωνική Συμφωνία» ο κ. Δ. Παπακωνσταντίνου, από τη «Χρυσή Αυγή» η κ. Μαριάνα Τζαβέλα, από την «Δημοκρατική Συμμαχία» ο κ. Χρήστος Τσαούσης, από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» ο κ. Αλέξανδρος Μανούσος, από την «Δημοκρατική Αριστερά» ο κ. Αναστάσιος Ντάλιας και από το ΕΠΑΜ, οι κκ. Μιχάλης Εγγλέζος, Γιάννης Αλεξάκης, Γ. Πρινάρης και η κ. Φλωρεντία Εφραίμογλου.
Συμμετείχαν επίσης ο γραμματέας του Δήμου κ. Παύλος Τσίπρας, ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας κ. Θοδωρής Παπαγεωργίου, ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας κ. Νίκος Μπεκιάρης, ο προϊστάμενος Μητρώου και Ληξιαρχείου κ. Δημήτρης Κυπριώτης, από τη Δημοτική Αστυνομία ο κ. Νίκος Κανέλλης, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες οι κκ. Θ. Κολιάδης, Γιάννης Σισκαμάνης και Αλέκος Μπεκιάρης. Στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
"Συνεκλήθη η διακομματική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 11 κόμματα, που μετέχουν στις εκλογές. Εγινε συζήτηση επί της εγκυκλίου που έχει εκδοθεί. Καθορίσαμε τα σημεία δηλαδή τους χώρους στους οποίους θα γίνεται η ενημέρωση των πολιτών", δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς, διευκρινίζοντας πως στη διάθεση των κομμάτων θα είναι συνολικά 18 χώροι.
Από αυτούς οι 10 θα είναι στην πόλη της Ρόδου. Σε αυτούς τους χώρους, θα τοποθετηθούν τα ταμπλό στα οποία θα αναρτηθούν οι αφίσες των κομμάτων και των υποψηφίων.
«Ο Δήμος έχει την υποχρέωση να κάνει την τοποθέτηση του υλικού που θα διαθέτουν τα κόμματα επί ίσοις όροις και όχι ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων. Θα διατεθεί και ένας χώρος για κάθε κόμμα στο Μανδράκι προκειμένου να γίνεται η διακίνηση του υλικού», εξήγησε ο κ. Κουσουρνάς προσθέτοντας πως η διάθεση των χώρων θα γίνει με κλήρωση.
Στο θέμα αυτό όμως σημειώθηκε διαφωνία καθώς τονίστηκε πως θα πρέπει και η διάθεση των χώρων να γίνει ανάλογα με τη δύναμη που έχει το κάθε κόμμα.
«Δεν θα πρέπει να υπάρχουν αφίσες, αεροπανό και πλαστικές σημαίες έξω από τους χώρους, που θα διατεθούν στα κόμματα. Δεν θα πρέπει να γίνεται ηχορύπανση. Απαγορεύεται, η χρήση χρωστικών ουσιών και σπρέι. Την ημέρα που θα γίνεται η κάθε συγκέντρωση οι πολίτες θα πρέπει να καλούνται, να μετάσχουν με ήπιο τρόπο. Η συνεδρίαση έγινε σε πολιτισμένο κλίμα και δείχνει τον πολιτικό πολιτισμό που υπάρχει στην περιοχή μας. Έκανα επαφές με τους αρχηγούς των παρατάξεων. Μέχρι τη Δευτέρα, 23 Απριλίου οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα επικυρωθούν από το δημοτικό συμβούλιο», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως στη διάθεση των κομμάτων, θα είναι και η αίθουσα εθιμοτυπίας για να παραχωρούν συνεντεύξεις τύπου.
Ο Δήμος Ρόδου, όπως είπε ο κ. Κουσουρνάς, θα διαθέσει και δύο κάρτες ελευθέρας στάθμευσης, σε κάθε κόμμα. Θα ισχύουν μέχρι και την επομένη των εκλογών. Επίσης θα στηθούν έξω από κάθε εκλογικό κέντρο δύο ταμπλό για να αναρτώνται διάφορες ανακοινώσεις.
«Όλοι έδειξαν καλή διάθεση. Η πρώτη συνάντηση ήταν πετυχημένη. Ελπίζω να μην έχουμε απρόοπτα και να κυλήσουν όλα ομαλά για να μην συνέλθει ξανά η διαπαραταξιακή», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου.
Ο κ. Κουσουρνάς αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ δεν δεσμεύθηκαν ότι θα τηρήσουν τη νομοθεσία σε ό,τι αφορά την ανάρτηση αφισών και αεροπανό σε άλλα σημεία.
«Εμείς θα ακολουθήσουμε τη νομοθεσία που είναι σαφής. Ο Δήμος Ρόδου θα καθαιρεί τα πανό και θα επιβάλλει και πρόστιμα. Θα τηρήσουμε τη νομοθεσία. Οι νόμοι επιβάλλεται να τηρούνται και να μην κάνει ο καθένας ό,τι θέλει», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.
Διαφωνίες υπήρξαν όμως και από το ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τους χώρους που θα διατεθούν στα κόμματα όχι αναλογικά με τη δύναμή τους αλλά επί ίσοις όροις.
Ο κ. Κουσουρνάς αναφέρθηκε και στις αρμοδιότητες που έχει για τη διεξαγωγή των εκλογών, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Εμείς μεταφέρουμε το υλικό στα εκλογικά κέντρα τα οποία πρέπει να ετοιμάσουμε. Δεν έχει αλλάξει ο αριθμός τους. Θα έχουμε την ευθύνη για τη συλλογή των αποτελεσμάτων και τη μεταφορά τους στην Περιφέρεια, που θα εκδώσει και τα αποτελέσματα. Στην υπόθεση εμπλέκονται τρεις Διευθύνσεις. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και οι εκλογές θα διεξαχθούν σε κλίμα ηρεμίας, σοβαρότητας και πολιτικής υπευθυνότητας από τα κόμματα, τους υποψηφίους και τους πολίτες», τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.
Ερωτηθείς για την αποζημίωση απάντησε πως αυτή ορίζεται από νέο νόμο. «Θα αποζημιωθούν δηλαδή οι υπάλληλοι που θα εμπλακούν στη διαδικασία των εκλογών και όλοι», τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.
Για τη χρήση των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων θα ακολουθηθούν οι οδηγίες του ΥΠΕΣ.