Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής


                                                                                                      Καρπενήσι, 20 Μαρτίου 2012


Την Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 και ώρα 13.00 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με θέμα την Περιφερειακή Ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας.
Στη συνεδρίαση, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής, κλήθηκε μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάνης.
Ο Δήμαρχος έδωσε έμφαση στις υποδομές, στον τομέα της ανάπτυξης, στον τουρισμό, το περιβάλλον, την παιδεία αλλά και την υγεία
.
Αντιπαραβάλλοντας τη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων με τα απομακρυσμένα χωριά της Ευρυτανίας, επισήμανε τη μεγάλη ανισότητα που δημιουργείται σε περιοχές της ίδιας περιφέρειας, στα πλαίσια της άσκησης περιφερειακής πολιτικής, με αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» έργα τα οποία είναι αναγκαία για τον τόπο.
Επιπλέον, έκανε εκτενή αναφορά στο δρόμο Λαμία-Καρπενήσι-Αγρίνιο, χαρακτηρίζοντας τον «Γέφυρα Ζωής» για την Ευρυτανία. Αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της δημοπράτησης της παράκαμψης της Μακρακώμης, αλλά επισήμανε την αναγκαιότητα υλοποίησης ακόμη περισσότερων μελετών.
Ένα ακόμη ζήτημα μείζονος σημασίας στο οποίο έκανε εκτενή αναφορά ο Δήμαρχος είναι η αξιοποίηση της λίμνης των Κρεμαστών, η σύνδεσή της με τη Λίμνη Πλαστήρα μέσω Αγράφων και ο Παρεμεγδόβιος δρόμος από Μαυρομάτα μέχρι το Αγρίνιο και το λιμάνι του Αστακού.
Αναφορικά με ζητήματα αναπτυξιακού ενδιαφέροντος, ο Δήμαρχος διαπιστώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει συντονισμένη ορεινή πολιτική, έκανε λόγο για τη δημιουργία κινήτρων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στις ορεινές περιοχές, όπως η μείωση φορολογικών συντελεστών, η δημιουργία υποδομών και υπηρεσιών, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και η αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ.
Σχετικά με τον τουρισμό, που αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της Ευρυτανίας, ο Δήμαρχος έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τη μείωση του κόστους του πετρελαίου, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ, δεδομένου ότι η Ευρυτανία πληρώνει τρεις φορές παραπάνω ΦΠΑ απ’ ότι η Μύκονος.
Χαρακτηρίζοντας το περιβάλλον ως το «μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» του τόπου, ενημέρωσε την επιτροπή για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού, τα έργα αποχετεύσεων τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και την πρόταση του Δήμου Καρπενησίου στο Πράσινο Ταμείο για τη δημιουργία τεσσάρων πρότυπων οικολογικών πάρκων.
Ένα ακόμη ζήτημα που αφορά την Ευρυτανία είναι η βιωσιμότητα του ΤΕΙ Δασοπονίας, για το οποίο ο Δήμαρχος ανέφερε πως αποτελεί το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του είδους που λειτουργεί σε ένα «φυσικό εργαστήρι» και ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την πρόταση που έγινε από το ΤΕΙ και το Δήμο για τη χωροθέτηση Campus Towns σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Τέλος, ο Δήμαρχος επισήμανε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρυτανία στον τομέα της υγείας ειδικά στα χωριά, αναφέροντας χαρακτηριστικά «ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται, τα ιατρεία να λειτουργούν και οι γιατροί να μένουν στα χωριά».
Κλείνοντας ο Δήμαρχος έκανε λόγο για τα χαμένα χρόνια παλαιοκομματικής κακοδιαχείρισης και σπατάλης, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα η Ευρυτανία να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται και αυτά που της αξίζουν.