Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Εισήγηση για την επέκταση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ευρυτανία.



Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης


Λαμία 25/05/2011
Περιφερειακός Σύμβουλος
Στερεάς Ελλάδας ΠΡΟΣ: Περιφερειακό Συμβούλιο
Στερεάς Ελλάδας

Θέμα: Εισήγηση για την επέκταση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ευρυτανία


Κύριε Πρόεδρε,
Κατ΄ αρχάς θέλω να τονίσω ότι είναι θετικό το γεγονός ότι σήμερα συζητάμε εδώ το τόσο σημαντικό θέμα υδατοκαλλιεργειών.
Η Ευρυτανία είναι ο μοναδικός Νομός-Περιφερειακή Ενότητα που δεν έχει θάλασσα. Έχει όμως ποτάμια με καθαρά και γάργαρα νερά και τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, τη λίμνη των Κρεμαστών.
Γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, κύριε Μπέτσιο, προτείνουμε να συμπεριλάβετε στην Εισήγησή σας την επέκταση του χωροταξικού των υδατοκαλλιεργειών και στα εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια), στα πλαίσια της οικονομικής – εμπορικής και αγροτουριστικής ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας αλλά και γενικότερα της Στερεάς Ελλάδας.
Θα ήθελα να επισημάνω εδώ ότι δημιουργούνται έτσι νέες θέσεις εργασίας, που έχει ανάγκη ο ορεινός Νομός μας και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή που η οικονομική κρίση είναι σε εξέλιξη.
Επί πλέον να υπογραμμίσω ότι η ιχθυοκαλλιέργειες στην Ευρυτανίας και ιδιαίτερα της πέστροφας είναι η γνησιότερη και η πλέον υγιεινή των Ελληνικών υδάτων.
Εξ άλλου υπάρχει η κατάλληλη υποδομή που λειτουργούσε τέτοιες μονάδες η ‘’Ευρυτανία Α.Ε.’’ όπως στον Τριπόταμο, στα Περουλέϊκα Δυτικής Φραγκίστας και στο Γαύρο Μ. Χωριού.
Σήμερα βεβαίως λειτουργούν ιδιωτικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σε διάφορα σημεία όπως: στο Αγραφιωτόρεμα, στην Αγία Τριάδα, στην Αγία Παρασκευή Δομιανών και στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου (πέστροφα).
Τέλος θέλω να τονίσω ότι υπάρχουν και σε άλλα σημεία πηγές με αρκετό γάργαρο νερό που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μικρές και μεγάλες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών.