Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

"Φουγάρο" οι έλληνες μαθητές

Ενας στους πέντε μαθητές ηλικίας 14 έως 18 ετών είναι καθημερινός καπνιστής, ένας στους δέκα καπνίζει περισσότερα από δέκα τσιγάρα την ημέρα, ενώ σχεδόν οι μισοί μαθητές έχουν καπνίσει τουλάχιστον μια φορά. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του υπουργείου Παιδείας με θέμα «Πρόληψη του Καπνίσματος στη Σχολική Κοινότητα».
Κηρύσσοντας την έναρξη των...
 εργασιών της ημερίδας η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, αναφέρθηκε στη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση του καπνίσματος, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης, ιδιαίτερα σε εκείνες τις ηλικίες όπου η προσωπικότητα ακόμη διαμορφώνεται.
«Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι πολύ σημαντική στην πρόληψη. Για το υπουργείο Παιδείας το θέμα της πρόληψης αποτελεί κεντρικό μήνυμα, ένα σύνθημα, μια πρόκληση για όλους μας», ανέφερε, ενώ έκανε ειδική μνεία στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα ανάμεσα στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και την Αντικαπνιστική Εταιρεία.
Εκανε επίσης λόγο για εθνική μάχη απέναντι στο κάπνισμα, η οποία για να είναι, όπως είπε, νικηφόρα είναι αναγκαία η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η ενίσχυση του μαθήματος της Αγωγής της Υγείας.
Τον περασμένο χρόνο πραγματοποιήθηκαν 2.100 προγράμματα σχολικής υγείας σε σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα οποία συμμετείχαν 38.000 μαθητές και 2.160 εκπαιδευτικοί. Όπως ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών Αννα Κοκκέβη, παρουσιάζοντας στοιχεία έρευνας σε δείγμα 10.000 μαθητών που πραγματοποιήθηκε το 2007, ήδη έχουν καταγραφεί ορισμένα θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καπνίσματος, καθώς στον γενικό πληθυσμό έχει μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών, με παράλληλη αύξηση του αριθμού των καπνιστών που καταφεύγουν σε ιατρεία διακοπής καπνίσματος.
Μείωση παρουσιάζει και ο αριθμός των μαθητών που καπνίζουν σήμερα, σε σχέση με τους μαθητές της δεκαετίας του 1980 και τα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν κάπνιζε το 35% των εφήβων. Ωστόσο, το 22% των εφήβων που καπνίζει συστηματικά σήμερα δεν θεωρείται καθόλου μικρό, ενώ εξίσου ανησυχητικό είναι και το 8% των εφήβων που καπνίζουν συστηματικά στην τρυφερή ηλικία των 13 ετών.
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι σύμφωνα με στατιστική μελέτη που παρουσίασε η κ. Κοκκέβη, οι πιθανότητες να αρχίσει ένας έφηβος το κάπνισμα αυξάνονται κατά έντεκα φορές εάν καπνίζει το φιλικό του περιβάλλον, κατά δύο φορές εάν καπνίζουν τα μεγαλύτερα αδέλφια του, κατά 5,9 φορές εάν καταναλώνει παράνομες ουσίες, κατά 4 φορές εάν καταναλώνει καφέ και κατά 2,4 φορές αν καταναλώνει αλκοόλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ