Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Έντονες αντιδράσεις για τα σκουπίδια του δήμου Αγράφων

Έντονες αντιδράσεις για τα σκουπίδια του δήμου Αγράφων

Αντιδράσεις απο την τοπική κοινωνία της Δαφνούλας για την απόφαση του δημάρχου Αγράφων κ.Τάτση για μεταφορά των σκουπιδιών στην θέση "Καγκελάκι"
Λανθασμένοι χειρισμοί και απαράδεκτες περιβαλλοντικά πρακτικές που συμβαίνουν εδώ και χρόνια στην Ευρυτανία οι οποίες φαίνεται πως κρύβουν σκοπιμότητες και καλύπτουν ευθύνες προσώπων που για πολλά χρόνια άφησαν στην τύχη την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων , εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον σχεδιασμό για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού.
Εξακολουθούμε να διαθέτουμε ως νομός ,ακόμα και σήμερα χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), ενώ οι καταγγελίες, οι προσφυγές και τα βαριά πρόστιμα καλά κρατούν. Ακόμα λειτουργούν ή δεν έχουν πραγματικά σφραγιστεί πολλοί ανεξέλεγκτοι χώροι διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), ενώ οι σκουπιδοσωροί και τα μπάζα βρίσκονται παντού, σε αγροτικές και αστικές περιοχές, δίπλα στους δρόμους και στα ορεινά μονοπάτια, σε χείμαρρους και ρέματα, σε δάση και ξέφωτα, σε απομακρυσμένες και αθέατες περιοχές φυσικού κάλλους, δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους, έξω από τα μαγαζιά και τα σπίτιαενώ ακόμα συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση των σκουπιδιών.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΔΑ ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ
Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Δαφνούλας απο κατοίκους που δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να πάνε τα σκουπίδια όλου του δήμου Αγράφων στην περιοχή τους και χαρακτηρίζουν την απόφαση του ΔΣ βεβιασμένη και λανθασμένη.
Αντιδράσεις υπήρξαν .... και απο την αντιπολίτευση του δήμου και του κ. Θ.Μπαμπαλή όπου αναφέρθηκε για παράνομη απόφαση του ΔΣ και της πλειοψηφίας και ότι το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα και τις ανάλογες μελέτες και συζητήσεις.
Απο την άλλη ο δήμαρχος στηρίζει την απόφαση λέγοντας ότι είναι ο μόνος ΧΑΔΑ της περιοχής με τον κατάλληλο χώρο για τον όγκο των σκουπιδιών και ότι υπήρξαν μελέτες για τη επιλογή αυτή.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ..
Δεν πρόκειται να γλιτώσουμε από τα σκουπίδια, αν δεν αποφασίσουμε να πάρουμε μέτρα, αμέσως, έστω και αν είναι δαπανηρά, έστω και αν υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν «συγκρούσεις». Αν δεν πάρουμε μέτρα, θα μας σέρνουν μονίμως και θα μας τραβολογάνε, από το γιακά, οι συντεχνίες και οι σουρταφερτάριοι.
Λύσεις να προτείνω, δεν έχω. Ούτε είναι η δουλειά μου αυτή. Είναι δουλειά των δημάρχων και της κεντρικής διοίκησης.
Σήμερα διάβαζα, ότι πρόβλημα δεν θα υπήρχε αν αναλάμβαναν τη «δουλειά» ιδιωτικές εταιρίες. Δεν είμαι σίγουρος.
Αλλά η σημερινή κατάσταση, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται επ’ άπειρον
ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ ΧΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΔήμοι Αγράφων (Ποταμάκια, Ιτιές, Μπάκα, Αγ. Αθανάσιος, Σιάλες, Παναγιές, Φραγκισίνη, Κελιά),
Απεραντίων (Διασελάκια - Ζέρβα, Μέγα Διάσελο, Προς Χρύσοβα),
Ασπροποτάμου (Σαμαρέικα, Καγκελάκι),
Βινιάνης (Γελαδόσταλος, Διαούμα, Λιβάνη, Σκαμνιά, Χαδα Μακρινόγκου, Χαδα Γαβρίνα, Αγ. Νικόλαος, Γουρδέση, Νιουτσίκου),
Δομνίστας (Κορπή, Κορομηλιές, συμβολή ρεμάτων Σταλιωτή - Παλαιοχωρίτη),
Καρπενησίου (Πλατανιάς),
Κτημενίων (Ξηνιά, Πορτίτσα),
Ποταμιάς (Αμπέλια, Χαλάσματα, έξοδος Χωριού, είσοδος Χωριού, Μνήματα, Παλιάμπελα), Προυσού (Στουρναράκι, Αγ. Γεώργιος, Γολέμη, Μπρουσάκια, Προυσού, Αγιος Γεώργιος, Γολέμη Σαρκίνης, Γολέμη Ασπρόπυργου, Γολέμη Εσωχωρίων, Γολέμη Σαρκίνης, Γολέμη Καταβόθρα),
Φουρνά (Ρέμα Αγ. Ιωάννη, Μοναστήρι, Βράγγος),
Φραγκίστας (Χερουλάκια - Κοσκινόραχο, Παλαιοχώραφα, Κρανιές). http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/