Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη Τύπου Ντόρας Μπακογιάννη στα Ιωάννινα


Συνέντευξη Τύπου Ντόρας Μπακογιάννη στα Ιωάννινα


Η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής της στα Ιωάννινα παραχώρησε το Σάββατο (22/1) συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ερώτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Siemens η Ντόρα Μπακογιάννη είπε: «Πιστεύω ότι είναι κοινή η άποψη σε ολόκληρη την Ελλάδα ότι αυτό το οποίο έγινε ήταν εξαιρετικά λυπηρό για την εικόνα του πολιτικού κόσμου της χώρας. Τα δύο μεγάλα κόμματα αντί να συμφωνήσουν στο να υπάρξουν ουσιαστικές αποκαλύψεις για το που πήγαν τα 100εκατ. μίζες από τα μαύρα ταμεία της Siemens, ουσιαστικά λειτούργησαν ως επιτροπή συγκάλυψης του όλου αυτού σκανδάλου. Λυπάμαι πάρα πολύ που το λέω, παρακολούθησα μία Εξεταστική Επιτροπή η οποία για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ασχολήθηκε με τα εταιρικά δώρα της κ. Τσακάλου, λες και όπως είπα και χθες θα έγραφε σε ένα ημερολόγιο κάποιος, «λάδωσα σήμερα τον Α ή τον Β υπουργό» αντί να προχωρήσουν και να ανοίξουν λογαριασμοί να ψάξουν να δουν που πραγματικά πήγαν τα χρήματα. Και τα χρήματα πήγαν σε κάποιους αποδέκτες και αυτοί σήμερα δεν είναι γνωστοί στον ελληνικό λαό. Λυπούμαι ότι το ελάχιστο που έπρεπε να γίνει που ήταν να ανοίξουν οι λογαριασμοί των κομμάτων δεν έγινε. Σε ότι με αφορά, για το ότι ο κ. Καρατζαφέρης ενέπλεξε το όνομα μου είναι γνωστό τοις πάσι ότι το σκάνδαλο της Siemens αφορά τον ΟΣΕ τον ΟΤΕ το C4i, τις συμβάσεις δηλαδή που υπογράφηκαν. Εγώ δεν υπέγραψα καμία σύμβαση με την Siemens , δεν είχα καμία τέτοιου είδους αρμοδιότητα και το μόνο πράγμα το οποίο είχα ήταν η γνωστή κοινωνική σχέση, λόγω του ότι ήταν συμμαθητής μου ο κ. Χριστοφοράκος. Να προσθέσω ότι έφαγα αρκετή λάσπη όλο αυτό το χρονικό διάστημα για την υπόθεση της Siemens γι’ αυτό και ήμουν η πρώτη που ζήτησα Εξεταστική Επιτροπή κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Καραμανλή, όταν ήμουν υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή και βεβαίως εξακολουθώ και σήμερα να λέω ότι αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να βρεθεί η αλήθεια γι’ αυτή την υπόθεση και όχι να κρεμιούνται άνθρωποι στα μανταλάκια όπως το δικό μου όνομα, διότι χαρίστηκαν 12 καφετιέρες και 4 ψυγεία στις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ως χορηγία από τη Siemens».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η κ. Μπακογιάννη είπε: «Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω εκλογές. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δίνει μια πολύ δύσκολη μάχη. Με μία κυβέρνηση η οποία δυστυχώς παλινωδεί σε πάρα θέματα. Είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι μέσα σ΄αυτή την κατάσταση όπου η τέταρτη δόση του δανείου υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας κινδυνεύει ούτως ή άλλως, να σκεφτεί ότι μπορεί να βάλει και τη χώρα σε εκλογές. Διότι αυτό, επιτρέψτε μου να πω ότι θα σήμαινε ότι η τέταρτη δόση του δανείου δεν θα δοθεί».

Σχολιάζοντας τα ποσοστά ανεργίας τόνισε ότι: «Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, δυστυχώς με το χειρότερο τρόπο. Σήμερα αγγίζουμε τις 250.000 ανέργους για το 2010, οι οποίοι προέρχονται στο σύνολό τους από τον ιδιωτικό τομέα. Θέλω αυτό να το τονίσω διότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία συνδικαλιστική εκπροσώπηση σήμερα. Δεν είναι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τους οποίους ασχολούνται όλοι, για το αν θα αλλάξει η μισθοδοσία τους αν θα μεταταγούν ή αν θα γίνει κάτι άλλο. Αυτοί είναι 250.000 άνθρωποι οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους και το ελάχιστο που τους χρωστάμε είναι να κάνουμε ότι μπορούμε για να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, και ιδιαίτερα στην Ήπειρο. Είναι μια συζήτηση που έκανα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου αλλά και με όλους τους φορείς.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πεδίο συνεννόησης για την υφαλοκρηπίδα με την Αλβανία η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι είδε μεγάλη μείωση του αριθμού των συνοριοφυλάκων, και για το θέμα θα καταθέσει ερώτηση η Συμμαχία στη Βουλή, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά «οι συνοριοφύλακες είναι φύλακες συνόρων και δεν είναι φύλακες δημοσίων κτηρίων αστικών κέντρων». Τέλος μιλώντας για την συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα που είχε υπογράψει η Ελλάδα με την Αλβανία, είπε ότι ήταν μοναδική συμφωνία και συμπλήρωσε: «Λυπάμαι γιατί ο κ. Ράμα έβαλε το δικό του κομματικό συμφέρον πάνω από το ευρύτερο συμφέρον, αλλά λυπούμαι επίσης διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επανέφερε ταχύτατα το θέμα, απαντώντας στις αναίτιες, δικαιολογίες του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας, για να ξαναυπογραφεί αυτή η συμφωνία, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί να αποτελέσει και γνώμονα για τις υπόλοιπες συμφωνίες που πρέπει να υπογραφούν.