Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010


Ευεργετικά για το περιβάλλον τα φυσικά χριστουγεννιάτικα έλατα

21/12/2010 6:55:00 μμ










Τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, που πωλούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε κεντρικά σημεία των ελληνικών πόλεων, όχι μόνο δεν βλάπτουν, αλλά ωφελούν το περιβάλλον, σύμφωνα με τους καλλιεργητές του είδους.

Ο Γιάννης Τσιούνης από το Καρπενήσι, του οποίου η οικογένεια καλλιεργεί και πουλά έλατα από το 1966, εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο:

«Όταν το κράτος μάς παραχώρησε χωράφια με καστανιές, φυτέψαμε γύρω στα 4.000 έλατα, ακριβώς γι αυτό τον σκοπό. Τα άγρια έλατα φύονται πολύ εύκολα σε τέτοιου είδους χωράφια, γιατί το χώμα της καστανιάς είναι πολύ θρεπτικό για τα έλατα».

Διευκρινίζει δε πως «τα παλιά μεγάλα έλατα δεν τα πειράζουμε. Αυτά ρίχνουν τους σπόρους τους στο έδαφος και φυτρώνουν από κάτω άλλα μικρότερα, κάποια από τα οποία κόβουμε κάθε χρόνο και τα πουλάμε στην Αθήνα για Χριστουγεννιάτικα».

Τα έλατα σε αυτά τα χωράφια δεν μειώνονται αν και οι καλλιεργητές κόβουν 200 με 300 κάθε χρόνο. «Αντίθετα, αυξάνονται, γιατί εκεί που κόβεται ένα σχετικά ψηλό δέντρο, από κάτω έχουν ήδη αρχίσει να φυτρώνουν άλλα μικρότερα. Αν δεν κοπεί το μεγάλο έλατο, τα μικρότερα δεν μεγαλώνουν».

Με αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Τσιούνη, το καλό για το περιβάλλον είναι διπλό: «Γίνεται αναγέννηση του χωραφιού με τις καστανιές και βοηθιούνται και τα μικρά έλατα να μεγαλώσουν».

Η πολιτεία έχει παραχωρήσει χωράφια σε γεωργούς από το 1966, ειδικά για την καλλιέργεια άγρια ελάτης, που προορίζεται για τις ανάγκες της γιορτινής αγοράς. Ανά την Ελλάδα υπάρχουν ειδικές φυτείες για την καλλιέργεια Χριστουγεννιάτικών δέντρων http://www.real.gr