Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010
Σε προσφορές διαρκείας προχωρούν οι έμποροι

8/10/2010 7:00:00 πμ Χριστούλιας Δημήτρης

Πατήστε για μεγέθυνση

Σε προσφορές διαρκείας προχωρούν οι έμποροι, προκειμένου να αναθερμάνουν τα ταμεία τους μετά από μια παρατεταμένη περίοδο, μειωμένης αγοραστικής δύναμης.

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις παγιώνουν τις εκπτώσεις και προχωρούν σε φανερές ή «κρυφές» προσφορές σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, για να τονώσουν την αγοραστική κίνηση και να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές, οι οποίοι πλέον περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) «οι προβλέψεις για την πορεία των εμπορικών επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο είναι πολύ δυσμενέστερες. Ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι από τους δυσκολότερους της τελευταίας 20ετίας και δεδομένης της γενικότερης αβεβαιότητας σχετικά με τυχόν πρόσθετα μέτρα που είναι πιθανόν να επιβληθούν, επιχειρηματίες και καταναλωτές θα είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους.

Το κλίμα απαισιοδοξίας στην αγορά είναι ένας από τους πιο εμφανείς παράγοντες». Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι το 2011 θα είναι η δυσκολότερη χρονιά της κρίσης αφού θα αποτυπωθούν όλες οι επιπτώσεις των μέτρων και των περικοπών, που έκανε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η ανοιξιάτικη και η καλοκαιρινή περίοδος ήταν για το ελληνικό εμπόριο πρωτόγνωρη. Βάσει των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί, οι Έλληνες έμποροι βιώνουν εντονότατες πιέσεις και βλέπουν τα εισοδήματά τους σε μία πορεία σταδιακής συρρίκνωσης. Το ίδιο ισχύει και με το ζήτημα των «λουκέτων».

«Είναι προφανές ότι η ύφεση βρίσκεται σε μία φάση διαρκούς διεύρυνσης και απαιτούνται οι κατάλληλες παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της», σημειώνει η ΕΣΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο οχτάμηνο του 2010 μειώθηκε ο αριθμός των εργοδοτών κατά 13,2% και των αυτοαπασχολούμενων κατά 6,2% ενώ ο τζίρος την περίοδο των εκπτώσεων μειώθηκε πάνω από 30%

http://www.real.gr