Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010


Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

"Οι υποσχέσεις,οι ευθύνες και οι προτάσεις των τοπικών αρχόντων"
Γράφει ο Καθηγητής Α.Π.Θ.Θανάσης Γιαννακόπουλος
"Πέρασε ο καιρός. Πάνε τέσσερα χρόνια τώρα και πάλι, όπως έπρεπε εκλογές για τοπικούς άρχοντες, Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Ο τόπος μας είναι μικρός και ο κόσμος απελπιστικά λίγος. Έτσι, o καθένας γνωρίζει τον υποψήφιο που θα επιλέξει και κατά τη γνώμη του θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες του. Δικαίωμα στον κάθε Ευρυτάνα να εκφράσει με τη ψήφο του τη γνώμη του.Ως Ευρυτάνας έχω τις απαιτήσεις μου. Και πρώτα από όλα με ποιο πρόγραμμα ή έργο θα γυρίσουν οι νέοι πίσω στο τόπο μας.Η αόριστη υπόσχεση και πρόταση για ανάπτυξη του τουρισμού στο Νομό δεν σημαίνει τίποτε γιατί, ή ίδια λέγεται και δίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Έγιναν τουριστικές εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα του Νομού, αλλά οι νέοι δεν επέστρεψαν για παράδειγμα στο Δήμο Αγράφων ή Δομνίστας. Ο τελευταίος Δήμος έχει ερημώσει. Έγινε μια απέραντη κυνηγετική ζώνη.Η άλλη υπόσχεση, σύνδεση του νομού με το Νομό Φθιώτιδας ή Αιτωλοακαρνανίας δίνεται επίσης από την εποχή που υποψήφιος Βουλευτής στο Νομό ήταν ο Βουλπιώτης, ο Βελής, ο Γιολδάσης κτλ. Για την ανατολική πρόσβαση -σύνδεση με τη Φθιώτιδα, την έδωσε και ο συνδυασμός που στις τελευταίες Νομαρχιακές εκλογές συμμετείχα ως υποψήφιος. Δυστυχώς έγινε μόνο η αρχή και η σύνδεση ακόμη περιμένει ότι ευθύνη μου ανήκει παρόλα που δεν συμμετείχα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Ευρυτανίας ,καθώς δεν εκλέχτηκα, μπορώ με θάρρος να ζητήσω συγνώμη από τους συμπατριώτες μου.
Για τη σύνδεση με την Αιτωλοακαρνανία ένα μόνο μπορώ να πω, ο δρόμος μέσω Προυσού αν δεν υπήρχε η προστασία της Παναγίας θα ήταν δρόμος ‘κινδύνου’. Πως λοιπόν να γυρίσουν οι νέοι όταν σήμερα θέλουν κάθε στιγμή να μπορούν να φθάνουν στο πλησιέστερο αστικό κέντρο;Χαράς πανηγύρι, που φέτος το ΤΕΙ Καρπενησίου θα έχει σπουδαστές. Θα ήταν έτσι αν δεν υπήρχε η κατάργηση της βάσης; Οι νέοι θα σπουδάσουν στο Καρπενήσι γιατί εκεί αναγκαστικά πέρασαν. Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν οι συνάδελφοι μου, έδιναν στοιχεία πόσοι από αυτούς είχαν πρώτη επιλογή το ΤΕΙ Καρπενησίου.
Αν οι υποψήφιοι σήμερα για τους Δήμους, υπόσχονταν όχι άλλα τμήματα, αλλά ενδυνάμωση του υπάρχοντος τότε τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά.Μέχρι τώρα δεν άκουσα κάτι για την πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Διάβασα στον τύπο για σχεδιασμό προγραμμάτων κτλ. Ελπίζω να μην ξεχάσουν την πραγματικότητα που σήμερα υπάρχει στον τόπο μας. Δηλαδή την έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού. Γιατί ξεχάστηκε η γίδα και η προβατίνα., το αμπέλι, το αρωματικό φυτό, το δάσος κτλ. Ξεχάστηκαν προτάσεις και προγράμματα και υπάρχουν τόσο πολλά, για την ανάπτυξη της Κτηνοτροφίας και της Γεωργίας. Δεν έγιναν έργα στα χρόνια που πέρασαν.
Έμειναν έρημες εγκαταστάσεις όπως π.χ στο Γαύρο για να θυμίζουν άλλες καλές εποχές. Και εδώ υπάρχουν ευθύνες και ένα γιατί.Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο επισκέπτης ενός τόπου επιζητεί πρώτα από όλα τα τοπικά προϊόντα. Τοπικές γεύσεις. Αυτές οι γεύσεις γίνονται σήμερα στην Ευρυτανία με προϊόντα κυρίως, όμορων νομών που βαπτίζονται ευρυτανικά.Σήμερα, με τη κρίση που περνάει η χώρα δεν γίνεται λόγος για μια προσπάθεια τοπικής παραγωγής για απαραίτητης για αυτοσυντήρηση του πληθυσμού που υπάρχει ή όσων θα επιθυμούσαν την επιστροφή.
Για μια προσπάθεια χωρικής παραγωγής. Η αυτοσυντήρηση και η χωρική παραγωγή μπορεί να γίνει με ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, της καλλιέργειας αρωματικών φυτών κτλ Oι υποψήφιοι στο Νομό μας πρέπει να αφουγκραστούν την κόπωση των Ευρυτάνων από τις πολλές υποσχέσεις και τους κομματικούς διαξιφισμούς.Οσοι χρημάτισαν στη τοπική αυτοδιοίκηση να ενημερώσουν για το έργο τους. Ο απολογισμός και η αυτοκριτική θα βοηθήσει πρώτα από όλους τους ίδιους. Οι νέοι υποψήφιοι ας προσπαθήσουν χωρίς φκιασιδώματα να παρουσιάσουν απλά και με σταράτες κουβέντες το υποσχόμενο έργο τους, απόλυτα όμως ταιριαστό στον τόπο που θα υπηρετήσουν.
Προσωπικά, θα περιμένω όχι προγράμματα αλλά ένα απλό τρόπο όπως έγινε πχ στην Αυστρία,στις Γαλλικές Άλπεις που θα οδηγήσει στην επιστροφή των Ευρυτάνων στην πατρώα γη