Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Η αναπτυξιακή Καρδίτσας(ΑΝΚΑ) κύριος μοχλός διαχείρισης για τις επενδύσεις 12 εκατ.ευρώ σε Καρδίτσα-Ευρυτανία






Eπενδύσεις που θα προσεγγίσουν τα 12 εκατ. ευρώ τίθενται προς υλοποίηση το προσεχές διάστημα σε πεδινούς και ορεινούς δήμους των Nομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας, προωθώντας τον αγροτουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τουριστικές υποδομές.

Σύμφωνα με εκτεταμένο ρεπορτάζ της express.gr ..τα 5 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν ιδία συμμετοχή των επενδυτών ενώ η χρηματοδότηση του υπόλοιπου ποσού των επενδυτικών σχεδίων θα προέλθει μέσα από το τοπικό πρόγραμμα Leader που θα διαχειριστεί και για τους δύο νομούς η Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝΚΑ).

Η πρώτη προκήρυξη για την έναρξη υλοποίησης υπολογίζεται στις αρχές του φθινοπώρου ενώ έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη της υπαίθρου και ιδιαίτερα στην τόνωση της αγροτικής οικονομίας και την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας των περιοχών. Η περιοχή εφαρμογής αποτελείται από 93 τοπικά διαμερίσματα που ανήκουν σε 14 δήμους των δύο ανωτέρω νομών.

Ειδικότερα τα επενδυτικά σχέδια που θα κατατεθούν πρέπει να επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στις εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού, την παροχή υπηρεσιών, σε επισκέψιμα αγροκτήματα, σε βιοτεχνικές μονάδες, στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αξιοποίησης βιομάζας, γεωθερμίας), στην προβολή και την προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών, σε υποδομές διανυκτέρευσης, σε χώρους άσκησης πολιτιστικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, χώρους εστίασης και αναψυχής, διατήρηση-αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτισμικών χαρακτηριστικών κ.ά.

Oπως επισήμανε στην EΞΠPEΣ ο πρόεδρος της ΑΝΚΑ Κωνσταντίνος Παπαλός, "αναμένεται ο οδηγός εφαρμογής από το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να είμαστε σε θέση να ενεργοποιήσουμε την πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων". Σύμφωνα με τον ίδιο η ενεργοποίηση του Leader, εγκεκριμένης δημόσια δαπάνης ύψους 7 εκατ. ευρώ, η σύμβαση υλοποίησης του οποίου υπεγράφη μεταξύ της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ομάδας Τοπικής Δράσης Αναπτυξιακής Καρδίτσας - Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας ΟΤΑ, πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και την περιοχή. Ο τοπικός άξονας του τοπικού προγράμματος για την αναζωογόνηση της υπαίθρου της πεδινής Καρδίτσας, της λίμνης Νικολάου Πλαστήρα και Φουρνά Ευρυτανίας, αποτελεί ένα κοινό όραμα των φορέων της περιοχής.

Τόνισε δε ότι ήδη η ΑΝΚΑ διαθέτει πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία στη σχεδίαση, εφαρμογή και διαχείριση στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης, με ολοκληρωμένο και πολυτομεακό χαρακτήρα που έχει αποκομίσει μέσω των προγραμμάτων Leader II, Leader +, αλλά και των ΟΠΑΑΧ.

Η ΑΝΚΑ όπως τόνισε ο κ. Παπαλός θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προκύψουν τα μέγιστα οφέλη για τους κατοίκους των πεδινών και ορεινών τμημάτων της περιοχής και με την ενεργή υποστήριξη των τοπικών φορέων, της ΤΕΔΚ, της Ν.Α., του Επιμελητηρίου, της Συνεταιριστικής Τράπεζας, της ΕΑΣ και των ΟΤΑ.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Καρδίτσας υπογράμμισε ότι αναμένεται περί τα τέλη του μήνα η ανακοίνωση από το υπουργείο της ενεργοποίησης των ΟΠΑΑΧ ώστε, όπως είπε, να ξεκινήσει η υλοποίηση επενδύσεων και στις υπόλοιπες περιοχές των δύο νομών που δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα Leader